Popović: Pola milijarde evra za KiM, deo ode na drugu stranu

Vesti 28. okt 201613:27 > 13:31
Medija centar Beograd

Dragan Popović iz Centra za praktičnu politiku izjavio je da istraživanje te nevladine organizacije pokazuje da Srbija godišnje za različite svrhe na Kosovu izdvaja pola milijarde evra, ali je ukazao da je očigledno da deo novca ode na drugu stranu.

Prema rečima Popovića, dovoljno je otići u srpske sredine na Kosovu, pa videti da novac iz Srbije ne završava u tim mestima.

Popović je, na konferenciji za novinare u beogradskom Medija centru, istakao da vlasti u Srbiji treba da trošenje novca za Kosovo učine transparentnim.

Ilustrujući o kako velikim sredstvima iz Srbije je reč, Popović je rekao da je ukupan budžet Kosova 1,2 milijarde evra.

On je ocenio i da se vlasti u Srbiji i na Kosovu bave političkim igrama umesto da u okviru dijaloga u Briselu rešavaju suštinske probleme koji opterećuju svakodnevni život građana.

„Ja ne moram da vam govorim kakva je vlast u Srbiji, a nije mnogo bolja ni na Kosovu“, ukazao je Popović.

Sara Dereta iz Centra za praktičnu politiku je rekla da ta nevladina organizacija ne postavlja pitanje da li Srbija treba da izdvaja novac za Kosovo, ali da traži da se ta sredstva troše na transparentan način.

Centar na sajtu kolikokostakosovo.info objavljuje podatke o trošenju novca za Kosovo iz budžeta ministarstava i javnih preduzeća.

Tatjana Lazarević sa portala KosSev iz Kosovske Mitrovice ukazala je da je gašenje srpskih institucija na severu stvorilo probleme u svakodnevnom životu građana, jer integrisane službe nisu još proradile kako treba.

Kao primer, Lazarević je navela da se građani suočavaju sa problemima prilikom vađenja ličnih dokumenata i ostvarivanja imovinskih prava.

Lazarević je ukazala da ni u bolnicama nema dovoljno materijala za rad i da građani sami moraju da kupuju medicinska sredstva, poput šrpiceva, gaza i zavoja.