Počelo suđenje Momčilu Perišiću

Vesti 02. nov 201616:32 > 16:40
AFP/Koen Van Weel

Suđenje bivšem načelniku Generalštaba Vojske Jugoslavije Momčilu Perišiću, optuženom za odavanje poverljivih informacija, danas je počelo u Višem sudu, bez prisustva javnosti.

Perišićev pravni zastupnik, advokat Novak Lukić je rekao da je odbrana i danas tražila da proces bude otvoren za javnost ali da je to odbijeno.

On je rekao da je na početku suđenja, u delu koji je bio otvoren za javnost, pročitan stav Generalštaba Vojske Srbije i Ministarstva odbrane da se sa određenih spisa ne skine oznaka tajnosti.

Lukić je objasnio da se radi o dokumentima koja su stara više od 15 godina i koji se mogu naći na društvenim mrežama, po novinama, na sajtu Haškog tribunala…

Prema njegovim rečima, tu se radi o spisima koji se odnose na period SR Jugoslavije, i Srbije i Crne Gore, odnosno već desetak godina druge države.

„Mislimo da je nekome u interesu da se proces odvija bez prisustva javnosti“, rekao je Lukić objasnivši da ne može da kaže ništa o delu suđenja koje bilo zatvoreno za javnost.

On je dodao i da je nastavak suđenja najavljen za 22. decembar.

Uz Perišića, koji je bio i potpredsednik vlade, optužene su još dve osobe, Miodrag Sekulić i Vladan Vlajković, a suđenje bivšem načelniku Generaštaba VJ više je puta odlagano.

Perišić je uhapšen marta 2002. u motelu na periferiji Beograda, pod sumnjom da je odavao poverljive informacije američkom diplomati Džonu Nejboru.

Postupak protiv njega prvo je, te godine, vodilo bivše Vojno tužilaštvo a zatim je proces prelazio na druge instance, u zavisnosti od promena sudskog sistema Srbije.

Bivši načelnik Generalštaba VJ, koji je u međuvremenu nekoliko godina proveo u Haškom tribunalu gde je oslobođen optužbi, više puta je negirao krivicu u slučaju odavanja poverljivih informacija.

Vojno tužilaštvo podiglo je optužnicu 30. septembra 2002. zbog „odavanja poverljivih informacija“ američkom diplomati.