Efikasnije oduzimanje imovine stečene kriminalom

Vesti 11. nov 201611:38 > 11:44
FoNet/Nenad Ðorđević

Izmenama i dopunama Zakona o oduzimanju imovine proistekle iz krivičnog dela, o kojima će Skupština Srbije raspravljati na novoj sednici sledeće nedelje, uvedena su nova krivična dela na koja će se on primenjivati.

Nova krivična dela su teško ubistvo, učinjeno pri izvršenju razbojništva ili razbojničke krađe, odnosno, ako je učinjen iz koristoljublja, kao i krivična dela protiv intelektualne svojine (neovlašćeno iskorišćavanje autorskog dela) ili predmeta srodnog prava i povreda pronalazačkog prava.

Izmenama zakona su precizirane i dodate određene nadležnosti Jedinice za finansijsku istragu i Direkcije za upravljanje oduzetom imovinom radi efikasnijeg postupanja tih organa u fazi otkrivanja imovine proistekle iz krivičnog dela, navedeno je u obrazloženju predloženih izmena zakona.

Novi propisima je ukinut prigovor kao pravno sredstvo protiv rešenja suda, kojim se odlučuje po zahtevu javnog tužioca za povremeno oduzimanje imovine, a zadržana je samo žalba. Time će se poboljšati efikasnost sudskog postupka za privremeno oduzimanje imovine, piše u obrazloženju zakona.

Vlada Srbije je dostavila Skupštini izmene Zakona o oduzimanju imove proistekle iz krivičnog dela na usvajanje po hitnom postupku, a biće na dnevnom redu sednice, koja počinje u utorak 15. novembra.

Izmena tih propisa je i obaveza Srbije u procesu pridruživanja EU.