Počelo izmeštanje spomenika Dimitrija Tucovića na Slaviji

Vesti 13. nov 201608:42 > 08:49
Tanjug/Zoran Žestić

Izmeštanje spomenika i posmrtnih ostataka Dimitrija Tucovića započelo je rano jutros, čime zvanično počinje i rekonstrukcija Trga Slavija, rekao je gradski menadžer Goran Vesić.

„Sklanja se ploča po ploča i svaka je snimljena i popisana, posle čega će biti potpuno restaurirana. Do kraja sledeće godine, spomenik će biti postavljen na predviđenoj lokaciji između ovog trga i Ulice kralja Milutina, na sredini budućeg parka. Na taj način spomeniku će moći da se priđe i da se na dostojan način oda počast Dimitriju Tucoviću“, rekao je Vesić.

Posmrtni ostaci jedne od najznačajnijih istorijskih ličnosti 20. veka, koji je poginuo kao oficir Vojske Kraljevine Srbije u Kolubarskoj bici, uz sve državne i vojne počasti biće sahranjeni u Aleji velikana, gde i pripadaju. Tako ćemo se dostojanstveno i na poseban način odužiti Dimitriju Tucoviću, kazao je Vesić.

U prvoj fazi rekonstrukcije Trga Slavija predviđena je izrada fontane, što počinje u narednih desetak dana, dodao je Vesić.

„Fontana će imati prečnik 32 metra, sa mlazom do 16 metara visine. Imaće posebne softvere za smanjivanje i povećavanje mlaza, u skladu sa muzikom ili brzinom vetra. Radovi će trajati 155 dana i neće se stati ni tokom zime. Na proleće počinje rekonstrukcija kolovoza. Nakon svega, ovaj kraj će zasigurno postati jedan od najlepih skverova u Beogradu“, rekao je gradski menadžer, prenosi Beoinfo.

Tokom radova na fontani, precizirao je Vesić, neće biti obustavljanja saobraćaja, a kada krenu radovi na kolovozu, napravljena je posebna organizacija saobraćaja kako bi se on odvijao što lakše.

Na Slaviji više neće biti autobuskih stanica i pešački prelazi će biti udaljeni od pedeset do sto metara od trga. Slavija će biti znatno protočnija jer, kako je istakao Vesić, preko nje dnevno prelazi čak 70 hiljada vozila.

Dragan Baltovski, direktor „Pogrebnih usluga“, čije su ekipe angažovane na ovom poslu, precizirao je da se posmrtni ostaci Tucovića nalaze tačno ispred spomenika, prema nacrtu iz 1949. kada su oni i preneti na trg.

Kako je naglasio, mesto u Aleji velikana na Novom groblju biće znatno primerenije rešenje jer su tamo sahranjene brojne znamenite ličnosti koje su omogućavale državni i svaki drugi razvoj Srbije.