Upitna sudbina objekta koji (ne)legalno niče u Novom Pazaru

Vesti 16. nov 201608:56 > 09:04
Izvor: N1

Posle odluke Saveta za visoko obrazovanje da Internacionalni univerzitet u Novom Pazaru ne dobije akreditaciju, sudbina ustanove čiji je osnivač narodni poslanik Muamer Zukorlić je u rukama Ministarstva prosvete. Upitna je i sudbina objekta u centru Novog Pazara koji, kako tvrdi Ministarstvo građevinarstva, Islamska zajednica divlje gradi.

Sa krova zgrade opštine Novi Pazar najbolje se vidi kako od septembra do danas, u sklopu Fakulteta za islamske studije niče, kažu u opštini, potpuno nelegalni objekat. I sve što mogu da urade jeste da sa ovog krova bespomoćno gledaju. Jer sedam puta su pokušavali da zatvore gradilište, dva puta da ga sruše, ali pomoć policije nisu dobili nijednom.

„U jednom od dopisa koji smo dobili povodom asistencije policije PU u Novom Pazaru da nije u mogućnosti da pruži asistenciju iz bezbednosnih razloga“, kaže načelnik Gradske uprave Almir Leković.

N1: Šta to znači?

Leković: Verujte mi da ne znam šta to znači, to je više pitanje za MUP.

Na to pitanje ni Ministarstvo unutrašnjih poslova nema odgovor. Upravo zato, u Novom Pazaru sve se češće čuje da se i policija plaši jednog čoveka.

„Radi se o narodnom poslaniku Muameru Zukorliću i Islamskoj zajednici u Srbiji“, kaže gradonačelnik Nihat Biševac.

N1: Ko je ovde vlast?

Biševac: Dobro pitanje. Upravo iz ovoga vidimo da neko ima podršku i da je neko iznad zakona.

Istina je da mešihat Islamske zajednice nema dozvolu za gradnju, ali ima objašnjenje zašto je nema.

„Ja tvrdim da smo mi predali, i takođe sumnjam da su oni sakrili tu dokumentaciju“, smatra prodekan Fakulteta za islamske studije Admir Muratović.

N1

Vlasti im, kažu, nisu dale dozvole ni za izgradnju džamija, zato su bili prinuđeni da bez nje započnu, tvrde, prekopotrebno proširenje Fakulteta za islamske studije na čak 1000 kvadrata gde se, kažu, gradi studentski sadržaj.

Muratović: Od amfiteatra, biblioteke, čitaonice i onih prostora koji su normalni za studentski život

N1: Kako se u tu studentsku priču uklapaju lokali u kojima se prodaje zlato, mobilni telefoni…?

Muratović: To se prosto rentira, postoje lokali koji se izdaju pod kiriju i to ništa nije strašno. Da se ne prodaje droga kao u ambijentima onih koji su bliski lokalnoj samoupravi? Naravno da ne.

I ne radi to fakultet, već Islamska zajednica jer je to, kažu, jedini način da funkcioniše. Da funkcioniše nelegalno, dodaje gradski arhitekta, jer ovde, tvrdi, nije reč samo o nelegalnoj gradnji, već i o uzurpaciji gradskog trga.

„Radi se o prostoru koji je kompletan u planskoj dokumentaciji obeležen kao javna površina, to je prostor na kome se ne može graditi ništa sem javnih objekata. Sve ovo što vidite da je dograđeno ispred objekta od 2009. godine pa nadalje, potpuno je nelegalno“, kaže glavni gradski urbanista Elvir Hamidović.

Zukorlić, kažu u opštini, zloupotrebljava Islamsku zajednicu u političke i privatne svrhe. I ovo je, kaže gradonačelnik Novog Pazara, samo nastavak onog što je radio dok je bio muftija. Da je pozadina politička – uveren je i Mešihat, ali tvrdi, ne radi to Zurkorlić, već Rasim Ljajić.

I dok se gradska vlast pita zbog čega je jedan čovek iznad zakona, u Mešihatu islamske zajednice odgovaraju da je bivši muftija Muamer Zukorlić sada samo narodni poslanik, i da s ovim građevinskim poduhvatom ima veze utoliko što je vernik.