Svislajon Takovo: Kašice Juvitana su ispravne

Vesti 16. nov 201615:13 > 16:52
Promo

Kompanija Svislajon Takovo saopštila je da su svi njeni proizvodi zdravstveno ispravni i urađeni po najstrožim evropskim standardima. Kompanija tvrdi da su izveštaji superanaliza, koje je sprovela akreditovana laboratorija iz Bečeja dostavljeni Ministarstvu zdravlja Srbije.

Superanaliza proizvoda Juvitane sprovedena je u dve akreditovane laboratorije – u „SP laboratoriji“ Bečej Srbija i makedonskoj laboratoriji „JZS Institut za javno zdravlje“ Skoplje Republika Makedonija. Navedeno je da se očekuju izveštaji akreditovanih laboratorija zemalja u koje izvoze Juvitanini proizvodi.

Dodaje se da je superanaliza u Makedoniji pokazala da voćne kaše za decu sadrže i do 30 puta manje pesticida od količina koje je objavila inspekcija Ministarstva zdravlja Srbije, a da ih u nekim proizvodima uopšte i nema.

Svislajon, koji je u vlasništvu Rodoljuba Draškovića, kaže da je u opremu Juvitane u poslednje dve godine uloženo oko pet miliona evra, godišnja proizvodnja je veća od šest miliona jedinica sa preko 50 različitih proizvoda u asortimanu.

Ističe se da svaka fabrika te kompanije radi kontrolu kvaliteta proizvoda po sopstvenim hemijskim i mikrobiološkim laboratorijama, u skladu sa standardima kvaliteta HCCP i FSSC. Kompanija dodaje da do sada ni na jednom tržištu nije bilo problema sa kvalitetom proizvoda.

Dodaju i da su mere koje će poslovni sistem Svislajon Takovo ubuduće preuzimati „najveća poslovna tajna“.

„SP Laboratorija“ demantuje superanalizu

„SP Laboratorija“ demantovala je da je uradila superanalizu Juvitaninih kašica, već, kako tvrde, ispitivanje proizvoda koje je u sklopu svoje interne kontrole poslao proizvođač „Svislajon Takovo“.

„Da bi se nešto zvalo ‘superanaliza’ neophodno je da se i uzorak za analizu i uzorak za ‘superanalizu’ uzorkuju od strane službenog lica u isto vreme, da uzorci budu identični i propisno obeleženi“, objašnjeno je iz ove laboratorije, koja dodaje da je Svislajon sam dostavio uzorke sedam Juvitaninih proizvoda.

SP Laboratorija je pozvala Svislajon Takovo da u celini objavi izveštaje ispitivanja ove laboratorije.

„Po zahtevu nadležnih državnih institucija možemo staviti na uvid izveštaje o ispitivanju kašica ‘Juvitana, koje je realizovala ‘SP Laboratorija’… ‘SP Laboratorija’ nije ovlašćena da saopštava ili kometariše rezultate izvršenih analiza u javnosti, pošto je tačka 4.7.1. Opštih zahteva za kompetentnost laboratorija za ispitivanje i laboratorija za etaloniranje obavezuje da ispitivanja sprovodi na način koji obezbeđuje potpunu poverljivost prema korisniku“, navodi se u saopštenju laboratorije.

Dodaje se da je prema Pravilniku o zdravstvenoj ispravnosti dijetetskih proizvoda maksimalno dozvoljen nivo rezidua pesticida u hrani za odojčad i malu decu 0,01mg/kg, a za neke određene rezidue i niže.

Fabrika dečje hrane Juvitana u Inđiji je posle informacija Ministarstva zdravlja da su u njenim proizvodima nađeni pesticidi, obustavila proizvodnju 12. novembra.

Ministarstvo: Niko nije tražio uzorke za superanalizu

Ministarstvo zdravlja Srbije saopštilo je da superanaliza proizvoda može biti urađena samo u akreditovanim laboratorijama i na istim uzorcima na kojima su rađene prvobitne analize, a da uzorke testiranih proizvoda kompanije „Svislajon Takovo“ niko nije tražio za dalju analizu.

„Do danas Gradskom zavodu za javno zdravlje Beograda niko se nije obratio sa zahtevom da se deo uzoraka koje su analizirali, dostavi referentnoj laboratoriji na eventualnu ‘superanalizu'“, navodi se u saopštenju Ministarstva.