Rigoroznije kazne: Pijanim vozačima preti oduzimanje vozila

Vesti 20. nov 201617:01 > 17:07
N1

Tokom prvih deset meseci ove godine na putevima u Srbiji poginulo je 496 osoba, dok je u istom periodu prošle godine poginulo 500 ljudi. Iako manje, i dalje mnogo ljudi strada na putevima zbog vožnje u pijanom stanju. Nadležni za bezbednost saobraćaja najavljuju od sledeće godine rigorozne kazne za pijane vozače.

Život 24 godišnjeg mladića nestao je u sekundi kada je na njegov motor naleteo pijani vozač džipa. Više od pet godina roditelji nastradalog Ognjena Tripkovića čekaju sudske presude. Kažu, pravda je sve učiniti da se nesreća ne dogodi, jer kad se već desi, postaje kasno – i za žrtve i za njihove porodice.

Ova bolest, ubiti bez posledica u saobraćaju, našim ignorisanjem se neće izlečiti. Čovek koji je ubio naše dete, dva meseca pre nego što je ubio naše dete imao je zabranu upravljanja motornim vozilom zbog vožnje s 1,98. Za dva meseca on je vozio sa 2,26 i ubio naše dete“, kaže Snežana Tripković.

Da bi se upravo takvima stalo na put, policija predlaže da se po novom zakonu oduzima vozilo od onih vozača koji su za volanom sa više od dva promila alkohola u krvi. Kažu, vozač bi trebalo da ostane bez imovine, u ovom slučaju automobila, kojim preti da ugrozi svoju i tuđu bezbednost.

„Neretko se u carinskim postupcima oduzima vozilo namenjeno za oduzimanje određenih delikata i ne vidim razlog da bi se bilo ko želi dobro građanima Srbije bunio protiv ovakve mere“, izjavio je direktor policije Vladimir Rebić.

Predlog zakona je naišao na protivljenje pravnika koji se pitaju da li je to adekvatna kazna i da li će se svest onih koji piju i voze oduzimanjem auta promeniti.

U Komitetu za bezbednost saobraćaja smatraju da će strogo kažnjavanje dovesti do otrežnjenja kod mnogih prekršilaca.

„Kome to smeta? Odgovor je da smeta samo onome ko je spreman da vozi sa više od dva promila alkohola u krvi. Svima ostalima ne može da smeta, jer su svi ostali učesnici u saobraćaju i svi ostali mogu biti potencijalne žrtve onoga ko vozi sa više od dva promila alkohola u krvi“, smatra Milan Božović.

Automobil bi mogao da se oduzima i od onih koji se uključe u saobraćaj, a da nikada nisu položili vozački ispit. Novi zakon je trenutno na razmatranju pred Evropskom komisijom, a o njegovom usvajanju konačnu reč trebalo bi da daju narodni poslanici početkom sledeće godine.