Da li je Srbija izručila Crnoj Gori Aleksandra Sinđelića?

Vesti 23. nov 201618:55 > 19:11
N1

Dvadeset dana nakon što je Aleksandar Sinđelić, pod nejasnim okolnostima završio u istražnom zatvoru Spuž kod Podgorice, premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je Srbija u procesu pomogla Crnoj Gori, ali nije precizirao da li je i izručila Aleksandra Sinđelića.

Povodom detalja hapšenja i izručenja Aleksandra Sinđelića do sada se nisu oglašavale ni srpske ni crnogorske vlasti, a spekulisalo se da se Sinđelić, u dogovoru sa rukovodiocima istrage, sam predao. Premijer Srbije Aleksandar Vučić, međutim, kaže da je Srbija izručila osobu koja dosta zna, ali ne navodi o kome je reč.

„Srbija je svoj posao obavila na odgovoran, ozbiljan i profesionalan način. Srbija je dostavila sve dokaze i važne podatke do kojih je došla, Srbija je dostavila i lice, privela poznaniju prava i dostavila lice koje pruža najveći broj infromacija o svemu što se za Crnu Goru spremalo, dalje ne bih ulazio u detalje“, rekao je Vučić.

Iako su juče podgorički mediji preneli da je Ministarstvo pravde Crne Gore zatražilo izručenje još tri državljana Srbije, takođe osumnjičena da su deo organizovane kriminalne grupe, ministarka pravde Nela Kuburović kaže da Srbija takav zahtev nije dobila.

„Imamo obavezu, naravno, da postupamo i u skladu sa međunarodnim konvencijama, ali i u skladu sa bilateralnim sporazumom koji postoji o međunarodnoj pravnoj pomoći i izručenju između Srbije i Crne Gore. Ukoliko taj zahtev dođe, svakako da ćemo da razmotrimo i utvrdimo da li postoji osnov za postupanje po datoj zamolnici“, rekla je ministarka.

Od uhapšenih 20 državljana Srbije, 14 ih je u zatvoru u Podgorici, a šestoro je pušteno na slobodu.

Aleksandar Sinđelić od juče ima status svedoka saradnika, dok je crnogorsko tužilaštvo kao organizatore označilo dvojicu ruskih državljana.

Detaljnije u prilogu Ksenije Pavkov: