Zukorlić i Janković: Presedan, poredak i (ne)legalna gradnja

Vesti 23. nov 201619:20 > 19:34
N1

Slučaj nelegalne gradnje objekata u Novom Pazaru ne jenjava. Zaštitnik građana Saša Janković kaže da je pokrenuo postupak kontrole rada MUP-a, jer je dobio dopis da policija ne izlazi na teren. S duge strane lider Bošnjačke demokratske zajednice Muamer Zukorlić traži ostavku ombudsmana.

Vlasti Novog Pazara pokušale su sedam puta da zatvore, a dva puta da sruše nelegalno gradilište Islamske zajednice. Svaki put, policija je odbila da im pomogne, kako je navela iz bezbednosnih razloga, o čemu svedoči jedan od njenih dopisa. Zbog toga je ombudsman pokrenuo postupak kontrole rada u MUP-u.

„Pokrenuo sam ga povodom pritužbe koje sam dobio u opštini Novi Pazar kojom je prezentovala akt MUP-a u kome stoji da MUP zbog bezbednosne procene neće pružiti asistenciju za izvršenje sudske presude o uklanjanju nelegalno podignutog objekta i obustavljanju radova koji su u toku“, kaže Saša Janković, zaštitnik građana.

Lider Bošnjačke demokratske zajdnice smatra da je zaštitnik zloupotrebio svoju funkciju i da se iza njegovih poteza krije ambicija da se kandiduje za predsednika.

„Zato je neopoziva ostavka jedini lek za ovo što je ovakvom izjavom učinio Saša Janković. Ovo je presedan da jedan zaštitnik građana brani državni poredak, to nije njegov posao“, rekao je Zukorlić.

„Brine me to nasilje, ali me obradovala izjava premijera“

Upravo to je njegov posao, odgovara Janković i zahvaljuje Zukorliću što mu je kako kaže uputio najveću pohvalu, i dodaje da će to nastaviti da radi. Bivši muftija, s druge strane, priznaje da se objekat u Novom Pazaru nelegalno gradi, ali tvrdi, da je Islamska zajednica na to bila prinuđena, jer kako kaže, lokalne vlasti nisu žele da joj izdaju dozvolu. Ne isključuje mogućnost da bi rušenje nelegalnog objekta moglo da dovede do sukoba u Sandžaku.

 „Ko sam ja da isključim mogućnost da se na nasilje odgovori nasiljem, apsolutno to niko ne može da isključi mogućnost? Brine me to nasilje, ali me obradovala izjava premijera i hvala Bogu što imamo premijera koji je imao hrabrosti iako je znao da će biti čerečen od mogih od vas, ali je stao u odbranu stabilnosti tog dela države i bezbednosti građana“, rekao je Zukorlić.

Zukorlić na podršci zahvaljuje i skupštinskom kolegi Vojislavu Šešelju, dok mu kolega Čedomir Jovanović poručuje da greši.

Dodaje da, osim Zurkolića, greše i Janković i premijer, jer je problem, tvrdi, datira odavno.

„Muftija je bio OK kada je podržavao Tadića 2008. godine, bio je ok 2012. kada je podržavao Nikolića, zao sam mu i rekao da greši što se došlo do kraja i što će to eksplodirati na besmislici na gluposti“, reako je lider LDP.

U celu priču ukljičilo se i Ministartvo pravde.

„Ne bih rekla da je u pitanju nelegalna imovina, ali mislim da će nadležni organi da rade i da utvrde da li je bilo propusta ili ne“, kaže Nela Kuburović, ministarka pravde.