Građanski bunt Mileta Delića – neću milostinju, hoću penziju

Vesti 27. nov 201617:16 > 17:30
N1

Jedanaest puta je pisao premijeru Aleksandru Vučiću, dvanaesti put poslao mu je uplatnicu od 5.000 dinara. Tako svoju priču počinje vojni penzioner Mile Delić, koji je pomoć države vratio želeći da na taj način pošalje poruku da mu je država smanjenjm penzije za dve godine, kako kaže, otela mnogo više. Vraćanje novca je, kaže,njegov građanski bunt.

Mile Delić. Potpukovnik u penziji, instruktor letenja, pilot na borbenom avionu i bivši profesor na Vazduhoplovnoj vojnoj akademiji, na predmetu Teorija gađanja iz vazduha. Sada kada mu na zemlji podmeću mine i smanjuju penziju, šali se, prinuđen je da upotrebi znanje iz diverzije: šalje uplatnicu od 5.000 dinara lično premijeru Vučiću.

„Povredilo me mnogo ovo što on meni šalje 5.000 dinara, a uzeo je od mene 307.645,00 dinara. Pa neću…napisao sam mu, neću milostinju, daj mi moju penziiju“, kaže on.

Priznaje da je ovim neuobičajenim postupkom želeo da skrene pažnju na svoj i problem vojnih penzionera. Da će naići na dobre reakcije, bilo mu je jasno već po tome kako je reagovala poštanska službenica.

N1

„Kad se onako lepo nasmejala, ja sam rekao činim pravu stvar“.

I u pravu je ovaj penzioner, kaže glavni urednik ekonomske rubrike u NIN-u Milan Ćulibrk. Isplatu jednokratne pomoći penzionerima od 5.000 dinara vidi kao još jedan u nizu populističkih poteza vlasti.

„Ja mislim da ovo više iritira. Tih 5.000 dinara kad podelite na godinu dana to je 400 dinara mesečno. To zaista deluje, onako, malo ponižavajuće. Verujem da je bilo mnogo bolje, ako se krenulo u takve stvari, da se ćutalo, kao što je u početku i rečeno, dve godine nema povećanja plata ii penzija i idemo dalje. Ono što tu mene mnogo više nervira je to što Vlada na jednoj strani štedi, štedi na penzionerima i platama u javnom sektoru, a s druge strane, jedna Azotara će pojesti ove godine tačno onoliko koliko će penzioneri dobiti kroz ovih 5.000 dinara, svaki pojedinačno. Dakle, njih 1,7 miliona po 5.000 – to Azotara pojede u jednoj godini“, objašnjava ekonomski novinar i glavni urednik NIN-a Milan Ćulibrk.

Predsednik PUPS-a i ministar Milan Krkobabić ima drugačiju računicu, ne koliko „pojedu javna preduzeća“, već koliko za 5.000 dinara može da pojede jedan penzioner.

„To je 100 kg kupusa, to je džak i po krompira i da ne nabrajam… Al izgleda ima gospode kojima ni taj kupus, ni taj krompir, ni taj kubik drva ne znače ništa“, rekao je Krkobabić.

„Ja neću ni kupus, ni krompir, ja bih malo šnicle koju je zadržao za sebe. Nisam ja ništa lošiji od njega. Ja neću da se grejem na drva, ja bih na dugme ko i on“, odgovara Delić.

Odgovor ima i na komentare na društvenim mrežama da mu je lako da vraća novac kad mu je penzija znatno veća od prosečne u Srbiji.

„Ja sam tu penziju zaradio“, zaključuje on.