Novi dan o slučaju radnice Jure i pravima radnika

Vesti 02. dec 201619:01 > 19:02
N1

Marko Dražić, urednik portala Njuz.net, lista sa dnevnu štampu u Novom danu. U temi jutra o slučaju radnice Jure kojoj nije produžen ugovor jer je bolesna. Da li Zakon o radu štiti radnike u Srbiji i da li je u njemu potrebno nešto menjati? Govorimo i o problemima osoba sa invaliditetom.

Mali Politikin zabavnik je postao prvi štampani medij prilagođen za slepu i slabovidu decu. Tim povodom u studiju Novod dana Boris Đurić, autor projekta i Jasmina Mošić iz Politike.

U rubrici Čitamo ovog jutra predstavljamo knjigu “Svi turski sultani”. Naš gost je autor Dragomir Lajšić.
Slučaj Violete Petrović, radnice fabrike Jura, kojoj poslodavci nisu produžili ugovor o radu, a koja boluje od karcinoma, pokrenuo je u javnosti brojna pitanja. Pre svih da li Zakon o radu štiti radnike u Srbiji i da li je u njemu potrebno nešto menjati?

Posle izveštavanja naše kuće, iz kompanije Jura je saopšteno da će Violeta biti vraćena na posao, a ona je napomenula da se nada će Zakon o radu biti promenjen, jer veruje da njen slučaj nije usamljen. O tome u temi jutra govore Olga Kićanović, pravnica i savetnica Agencije za mirno rešavanje radnih sporova i Isidora Petrović, sociološkinja.

Prema statističkim podacima u Srbiji ima više od 700.000 osoba sa invaliditetom različitih starosnih dobi. Oni se svakog dana suočavaju sa različitim medicinskim i psihosocijalnim problemima. Na Dan osoba sa invaliditetom razgovaramo sa dr Igorom Simanićem, direktorom Specijalne bolnice za rehabilitaciju i ortopedsku protetiku.