Tužilaštvo odustalo od gonjenja Svetlane Vukajlović

Vesti 06. dec 201617:46 > 17:49
N1

Više tužilaštvo u Beogradu odustalo je od krivičnog gonjenja bivše direktorke Republičkog zavoda za zdravstveno osiguranje Svetlane Vukajlović i još tri osobe, potvrđeno za N1.

Protiv optuženih je vođen sudski postupak zbog sumnje da su zloupotrebili položaj prilikom nabavke vakcina protiv „svinjskog gripa“ 2009. godine, potvrdio je za N1 branilac jednog od optuženih, direktora kompanije „Jugohemija farmacija“ Vladimira Gravare, advokat Božo Prelević.

Kako je rekao Pelević, takvo obaveštenje dobio je od Višeg javnog tužilaštva.

„Tužilaštvo je odustalo od krivičnog gonjenja kako bi sprečilo dalju štetu, jer je utvrđeno da nije bilo nijednog dokaza koji bi potkrepio optužnicu,“ rekao je Prelević, dodajući da je „bilo strašno čuti tužioca da odustaje od svega posle sedam godina, posle pritvora, raznih čuda…“

„Veštaci su dokazali da je to bila najbolja vakcina u svetu, sa najmanje kolaterala, pokazalo se da nisu bili tačni navodi da su vakcine kupljene nakon što je tadašnj iministar zdravlja Tomica Milosavljević rekao da se ne uvoze, pokazalo se da nisu plaćene više nego što je utvrđeno i pokazalo se da je RžO dugovao „Jugohemiji“ više nego što je bila vrednost nabavke vakcina,“ ocenio je Prelević.

Kako je rekao, kad su obavljena sva veštačenja, saslušani svi svedoci i pročitani svi dokazi, tužilac nije imao kud“, zaključio je Prelević.

Osim Svetlane Vukajlović, na sudu su se našli i Smiljka Mileusnić, bivša direktorka „Jugohemije“, direktor „Detapa“ Ljubomira Pavićević i Vladimir Gravara iz „Jugohemije farmacija“. Tužilaštvo je tvrdilo da su nabavkom vakcina oštetili budžet Srbije za oko 1,25 miliona evra.