NVO podnele krivičnu prijavu zbog konkursa Ministarstva rada

Vesti 19. dec 201414:19 > 14:25
Tanjug/Danilo Peternek

Udruženja građana podnela su krivičnu prijavu protiv NN osoba zbog zloupotreba tokom konkursa za dodelu sredstava za unapređenje usluga socijalne zaštite, a Vladi Srbije predala zahtev da se preispita politička odgovornost ministra Aleksandra Vulina.

U saopštenju organizacije Građanske inicijative navodi se da su krivičnu prijavu podnela udruženja građana predvođena tom organizacijom, Jukomom, Centrom za razvoj neprofitnog sektora, Centrom za praktičnu politiku, Centrom za istrazivanje, transparentnost i odgovornost i Helsinškim odborom za ljudska prava u Srbiji.

Krivična prijava podneta je „protiv NN lica“ Republičkom javnom tužilaštvu „zbog brojnih zloupotreba koje su se dogodile prilikom spornog Konkursa o dodeli sredstava za unapređenje usluga socijalne zaštite, a na koje je javnost upozorena ranije u decembru ove godine“.

Vladi Srbije predat je i zahtev za preispitivanje političke odgovornosti ministra za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandra Vulina, pod okriljem čijeg ministarstva je raspisan, a kasnije i poništen konkurs.

U saopštenju se dodaje da je 150 udruženja građana podržalo zahtev za smenu ministra Vulina i utvrđivanje krivične i političke odgovornosti za neregularnosti konkursa.

Među zahtevima je i apel za ponavljanje konkursa koji je raspisalo Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, kao i za objavljivanje imena članova komisije koji su učestvovali u ocenjivanju predloga projekata.

Ministarstvo za rad raspisalo je konkurs za raspodelu sredstava nevladinim organizacijama, ali su rezultati konkursa poništeni nakon pisanja u medijima o brojnim nepravilnostima.

Mediji su preneli da su 122 nevladine organizacije prošle na konkursu i dobile sredstva, od čega je 61 organizacija osnovana ove godini, a 31 svega mesec dana pre raspisivanja konkursa, kao i da se 70 odsto njih bavi socijalnom zaštitom.

Desetine nevladinih organizacija odmah je zatražilo da Vulin podnese ostavku zbog nepravilnosti u sprovođenju konkrusa, a on je umesto ostavke odlučio da sredstva prebaci u Fond za lečenje dece, što je Vlada Srbije prihvatila 7. decembra.