Da li je u Novom Sadu zakazao sistem socijalne zaštite?

Vesti 15. dec 201618:20 > 19:18
N1

Dva dana posle šokantne vesti da je jedan dečak zapalio beskućnika koji je potom preminuo, stručne službe utvrđuju okolnosti u kojima je on živeo.

Policija ispituje odgovornost roditelja dečaka, a Tužilaštvo će doneti odluku da li će protiv njih biti podneta krivična prijava. Taj slučaj ponovo otvara pitanje da li je sistem socijalne zaštite još jednom zakazao?

Žrtva Dragutin Todorčević i dečak osumnjičen da ga je zapalio, obojica su osobe sa socijalnim problemima. Dok je 64 godišnji beskućnik spavao na ulici, dvanaestogodišnjak je u gluvo doba noći lutao ulicama.

Dečak je bio u društvu vršnjaka, od koji je jedan štićenik Doma za decu bez roditeljskog staranja u Sremskoj Kamenici. Zašto deca nisu bila sa svojim porodicama ili u Domu, da li je tragedija mogla biti sprečena i da li je sistem ponovo zakazao?

U Pokrajinskom Sekretarijatu za socijalnu politiku traže odgovore na ta pitanja. „Inspektori Sekretarijata od jutros su na terenu i obavljaju vanredni inspekcijski nadzor nad stručnim radom Centra za socijalni rad Novi Sad i Doma za decu i omladinu „SOS Dečije selo dr Milorad Pavlović“ Sremska Kamenica. Nakon obavljenog nadzora i izveštaja, obavestićemo javnost o naloženim merama za otklanjanje eventualnih nepravilnosti u radu ustanova socijalne zaštite“.

Kaznene mere, međutim, ne mogu se sprovesti nad dečakom koji je osumnjičen da je zapalio beskućnika. Zato je policija posle razgovora dečaka pustila kući.

„Prema Krivičnom zakoniku Republike Srbije detetom se smatra lice koje nije navršilo 14 godina. Zakonom je propisano da se prema licu koje u vreme izvršenja krivičnog dela, nije navršilo 14 godina, ne mogu izreći krivične sankcije ni primeniti druge mere, odnosno (vaspitni nalozi)“, navode u MUP-u.

Šta sprečava sistem da zanemareno dete dobije posebnu nego kako ne bi povredilo sebe ili druge? Pomoćnica Zaštitnika građana Nataša Jović kaže da razmena informacija između nadležnih ne funkcioniše kako bi trebalo. „Centri za socijalni rad često na pozive škola ne reaguju, a s druge strane često škole ne obaveštavaju centre, a to su dve institucije gde se najčešće vide problemi kod deteta“.

I ovo nije prvi slučaj koji je šokirao javnost. U serijalu „Moje pravo“ Bojane Maljević govori se o dvojici dečaka od 9 i 10 godina koje je policija privela 2014. tokom pljačkanja i maltretiranja starijeg čoveka. Tada su već imali više od 300 prijava zbog razbojništva i krađa. Posle reakcije Zaštitnika građana, dečaci su smešteni u Zavod za Vaspitanje dece i omladine. Sada su odlični đaci.