LDP: Patrijarh poziva na linč učesnika Parade

Vesti 23. sep 201416:28 > 16:38
Liberalno demokratska partija

Izjava patrijarha Irineja o Paradi ponosa predstavlja poziv na linč, ocenjuje lider LDP-a Čedomir Jovanović.

Predsednik Liberalno demokratske partije Čedomir Jovanović saopštio je da je aspolutno neprihvatljivo da patrijarh Irinej kao poglavar Srpske pravoslavne crkve „poziva na linč ljudi“ koji učestvuju u organizaciji Prajda.

„Poređenje LGBT populacije sa pedofilima i sodomista je zlonamerno i svesno izazivanje konfuzije u društvu i amnestiranje eventualnog divljanja od strane protivnika Prajda“, naveo je Jovanović u pisanoj izjavi.

Jovanović je ocenio da patrijarh, umesto da stane u odbranu ljudskih prava, svojim izjavama poziva na njihovo kršenje.

Državne institucije su obavezne da zaštite ljudska prava i građanske slobode zagarantovane Ustavom i zakonima, bez obzira na nacionalnu, versku, seksualnu i drugu različitost, podsetio je predsednik LDP.

„Najnovije izjave ljudi koji vode SPC predstavljaju podmuklu zloupotrebu poštovanja koje crkveni velikodostojnici uživaju u našem društvu i surovo poigravanje s osećanjima miliona vernika“, naveo je Jovanović.

Predsednik LDP je dodao da „poštuje SPC i njene vrednosti“, kao i ulogu u društvu, ali odbija da prihvati da pojedinci iz njenih redova uzimaju za pravo da odlučuju o pitanjima života i smrti u Srbiji.

Poglavar Srpske pravoslavne crkve Irinej izjavio je da je protiv održavanja Parade ponosa, nazivajući je besprizornom.