Ministarsko mesto na Kosovu razdvojilo Vulinov PS od SNS

Vesti 22. dec 201618:39 > 19:22
N1

Na Kosovu više nema saradnje SNS i Pokreta socijalista, a sukob je eskalirao pošto je PS podržao kosovsku Vladu - da ministar iz redova naprednjaka bude smenjen, a potom na to mesto postavio svoj kadar.

Usledile su optužbe za izdaju i prodaju za „šaku albanskog novca“, a Vulinovi socijalisti su danas otišli i korak dalje – uprkos prvobitnom dogovoru o blokadi kosovskih institucija, vratili su se, a da za to nisu imali dozvolu zvaničnog Beograda.

Da li su se Vulinovi ljudi na Kosovu otrgli kontroli, pa ne samo da više ne slušaju šefa partije, već ni Vladu Srbije, jer su se, bez njenog odobrenja, danas vratili u kosovski parlament. Oštre reči zato stižu iz Beograda.

„Jasno je da su članovi Mustafinog Pokreta socijalista Če Gevaru zamenili Enverom Hodžom za šaku albanskog novca“, poručio je Marko Đurić, direktor Kancelarije za KiM.

Sve je počelo tako što je Vlada Kosova smenila ministra Ljubomira Marića iz redova SNS-a i na njegovo mesto dovela Mariju Jevtić iz Pokreta socijalista. Na pitanje da li je odbor s Kosova za takvu odluku konsultovao predsednika stranke, Aleksandar Vulin, umesto odgovora „da“ ili „ne“ zaraćene koalicione partnere poziva da smire strasti, ali i da sruše kosovsku Vladu u parlamentu.

„Nisam siguran da tu imam podršku ni SNS ni Pokreta socijalista na KiM, ali pitali ste me, ovo je moj stav. Vladu u Prištini treba srušiti i ići na vanredne izbore, i parlamentarne i lokalne“, rekao je Vulin.

N1: Niste mi odgovorili na pitanje da li ste konsultovani…

Vulin: Ovo je sve što imam da vam kažem. Neću da podstičem dalje podele.

N1: Da li ste konsultovani, da ili ne?

Vulin: Je l ima još neko nešto?

Doskorašnjji Vulinov zamenik u partiji, Bratislav Jugović za N1 govori o tome da su sukobi između naprednjaka i Pokreta socijalista na Kosovu počeli onog trenutka kada je, kaže, Marko Đurić preuzeo direktorovanje Kancelarijom za KiM. Ipak, krivi su, kaže, i jedni i drugi.

„Neću da opravdavam ni mlađane predstavnike SNS-a, ni Pokreta socijalista koji su mnogo sebi dali za pravo, ali mora neku odgovornost da snosi i Marko Đurić. Čini mi se da je jedino rešenjje da razgovaraju Aleksandar Vučić i Aleksandar Vulin, da njih dvojica udare šakom o sto i da političari na KiM malo više misle o Srbiji, a malo manje o svojim položajima“, rekao je Jugović.

O novoj ministarki ovih dana bruje i mediji, dok iz SNS-a navode da je Mirjana Jevtić kompromitovana, nekompetentna i, kako kažu, Prištini lojalna osoba. Kosovska opozicija novu ministarku ne želi da komentariše, kaže – sami su je birali.

„Sama činjenica da smo u pluralizmu omogućuje im da različito razmišljaju. Oni ni u prošlosti nisu bili ujedinjeni. Bilo je srpskih poslanika koji su i ranije prisustvovali sednicama suprostavljajući se Srpskoj listi i mislim da je i za njih dobro imati suprotna mišljenja“, kaže Daut Haradinaj, iz Alijanse za budućnost Kosova.

Nezvanično saznajemo da je među zavađenim predstavnicima Srpske liste na Kosovu postojao prećutni dogovor da se o sukobima ne govori u javnosti. Do sada.

Detaljnije u prilogu Maje Nikolić: