Dva frižidera – oba prazna, dve peći – nijedna ne radi

Vesti 23. dec 201618:10 > 19:27
N1

Niški Crveni krst je pred novogodišnje praznike organizovao podelu paketa hrane najugroženijim porodicama na selu koje, iako žive skoro bez prihoda, zbog udaljenosti ne mogu da koriste narodnu kuhinju. Neki od njih, kao porodica Milenković iz sela Trupale, zbog administrativnih problema ne mogu da dobiju ni socijalnu pomoć, na koju imaju pravu.

Milenkovići u kući imaju dva frižidera i oba su prazna. U sobi dve peći, ali ne radi nijedna. Napolju je temperatura u minusu, a sobi u plusu i to pet stepeni. Ne Milenkovići ne mogu ni šporet da založe jer nemaju drva.

Kako kaže Goran Milenković, do skoro nikome nije govorio da nema. Kaže da ga je bilo stid.

„Sad priznajem, a ćutao sam. Bilo me je stid, sramota, sve se skupilo, ali sad kažem – treba mi pomoć. Ne tražim veliku pomoć. Najveća pomoć mi je dobra reč“, kaže Milenković.

Pomoć u vidu paketa hrane stiže iz Crvenog krsta. U sličnoj situaciji je oko hiljadu porodica u samom Nišu, ali oni mogu da koriste narodnu kuhinju, koja je za porodice na selu nedostupna.

„Nekako su oni kroz niz godina i projekat narodne kuhinje bili zapostavljeni, jer dostupnost punktova nije njima bila moguća“, objašnjava Tijana Đorđević Ilić, članica gradskog veća.

Prema podacima Centra za socijalni rad, takvih porodica u selima oko Niša je 500, tako da će od sledeće godine i oni dobijati pomoć. Umesto toplih obroka sleduju im paketi suve hrane, a u Crvenom krstu kažu da je možda i važniji projekat sa psiholozima Filozofskog fakulteta u Nišu.

„Tim ljudima je potrebnija živa reč, radionice samopomoći kroz koje bi stekli neku društvenu aktivnost koja je zamrla zadnjih godina“, kaže Mirjana Gocić iz Crvenog krsta.

Goran je bivši radnik Niteksa koji je kao i mnogi ostao bez posla i to je pre dvadeset godina potpuno promenilo život njegove porodice.

„Kada sam bio u Nišu ja sam bio car. I radio sam. I brat i ja i majka. Kolko – tolko penziju… jeste nema ni 50 evra, ali kad se sve skupi bilo je, a sad…“, kaže Milenković.

Sada majka i on teško bolesni žive od 8. 000 dinara njene penzije. Poslednju su dali za dva metra drva koja brzo potroše.