Ove su vesti obeležile 2016. po izboru čitalaca N1 sajta

N1

U svetu vesti postoje i "nevidljivi urednici" svakog medija - a to su čitaoci. Bez obzira šta redakcija odredi, na kraju će sud o onome što je bitno i važno doneti čitaoci. Ovo je pregled najčitanijih vesti na našem portalu.

Ovo su neke od najčitanijih vesti na našem sajtu u 2016. godini:

1. Novinari napustili skup dok je govorio Vučić (21.11)

Tanjug/Dimitrije Goll

Jedna od najčitanijih vesti na našem portalu je bio incident, kada je desetak novinara nekoliko redakcija iz protesta napustilo regionalni medijski skup u Beogradu, tokom govora predsednika Vlade Srbije Aleksandra Vučića. Skup su napustili novinari Centra za istraživackco novinarstvo Srbije (CINS), KRIK-a, BIRN-a, Centra za istraživačko novinarstvo iz Crne Gore i Magločistača iz Subotice, kao i još pojedine kolege.

2. Preminuo čuvar koji je bio svedok rušenja u Savamali (25.5)

N1

Vest od koje je sve krenulo. Slobodan Tanasković (1958 – 2016) čuvar objekata u Hercegovačkoj koji je bio svedok noćnog rušenja i kog su maskirani napadači vezali, oduzeli mu mobilni telefon i lična dokumenta preminuo je na VMA.

Osobe koje su porušile objekte u Savamali i dalje nisu poznate, niti su odgovarale.

3. Saša Janković uputio otvoreno pismo Vučiću (14.12)

N1

Jedna od novijih vesti, ali je uspela da postane treća po čitanosti. Zaštitnik građana Saša Janković u otvorenom pismu Aleksandru Vučiću kritikovao je to što je premijer za njega i više drugih osoba, u javnom obraćanju, rekao da su protiv države i svog naroda, i konstatovao da je takav rečnik, sa takvog mesta, znak totalitarnosti

Evo ga odeljak:

„Sve i da sam, ili neko drugi od navedenih, u prošlosti menjao svoje stavove za 180 stepeni, prebrojavao građane po etničkoj osnovi u srazmeri 1 prema 100, dobijao stan od države dok je bombardovana, bio ministar informisanja dok su vlasnici novina ubijani ili da danas gazim i preuzimam nadležnosti svih državnih organa i institucija, kao što je to slučaj sa Vama, ne biste smeli da nam kažete da smo protivnici države i naroda“.

4. Zamena zdravstvenih knjižica uskoro na portalu eUprava (23.10)

N1

Dobre vesti na četvrtom mestu. Građani koji nisu podneli zahtev za zamenu stare zdravstvene knjižice za elektronsku, mogli su od sredine novembra to da urade preko interneta, na portalu eUprava.

5. Izbori 2016: Izlaznost 56,7 odsto, SNS ispred svih (24.4)

N1

Iako tek na petom mestu, bilo bi skoro neverovatno da se aprilski izbori ne nađu na ovom spisku. Ove godine nas čekaju izbori za predsednika Srbije, međutim postoje najave da ćemo možda ponovo glasati i za sastav parlamenta.

6. Tajni snimak paora i poverenika SNS: Kako se sklapaju dilovi (3.2.)

N1 je objavila tajni snimak sa sastanka poljoprivrednika i poverenika Srpske napredne stranke u Somboru, Slobodanom Stanićem, gde im on savetuje kako da mimo zvanične licitacije za državno zemljište, koja u tom gradu još nije održana, uđu i nelegalno obrađuju zemlju, i ako bude problema, da se pozovu na njega.

7. Male tajne Velike Srbije (5.8)

A među najčitanijim vestima, našla se i kolumna Draže Petrovića. Evo jednog odlomka:

„Ima u knjizi “Istina o Vučiću” novinara Predraga Popovića jedan zanimljiv momenat iz vremena akcije “Oluja”, kada je glavni junak tog dokumentarnog štiva rekao autoru da sutra pakuje borbeni ranac i ide da brani srpski narod u Krajinu. Onda je autor, piše u knjizi, sutradan telefonom pozvao centralu Srpske radikalne stranke i tražio glavnog junaka svoje buduće knjige, a ljubazna sekretarica mu je rekla da on trenutno nije u ofisu. -Koliko sam ga razumela, otišao je da čekira karte za Glifadu! – objasnila je SRSekretarica“

Koja vest je po vama obeležila 2016. godinu?