Vukčević: Hajka na mene i Tužilaštvo za ratne zločine

Vesti 20. jan 201718:40 > 18:45
N1

Bivši tužilac za ratne zločine Vladimir Vukčević smatra da to što je Advokatska komora Beograda odbila njegov zahtev za upis u advokatski imenik, predstavlja hajku protv njega i institucije koju je vodio.

Vukčević je za Radio Slobodna Evropa najavio žalbu Advokatskoj komori Beograda zbog takve odluke.

„Mislim da je to hajka na mene i na rad Tužilaštva. Jer šta se tu zamera? Zamera se da nisam u dovoljnoj meri procesuirao predmete srpskih žrtava – što je netačno“, rekao je on.

On je naveo da je glavna primedba bila da je dopustio da bivša direktorka Fonda za humanitarno pravo Nataša Kandić „preuzme apsolutnu vlast“ u Tužilaštvu, „da se ona pita i da vodi politiku krivičnog gonjenja… Odnosno da odlučuje ko će biti optužen, a ko neće. Tako da mi je bilo vrlo jasno kako će se to odigrati do kraja”, rekao je Vukčević.

Vukčević je istakao i da su kvalitet njegovog rada najvišim ocenama potvrđivale međunarodne instance i da to garantuje profesionalizam Tužilštva.

Advokatska komora Beograda odbila je zahtev Vukčevića za upis u advokatski imenik jer, kako smatra, on „nije dostojan“ da se bavi tom profesijom, a najviše mu je zamereno što je navodno dozvoljavao da se Nataša Kandić meša u postupke koje je vodilo Tužilaštvo za ratne zločine.

Vukčević je bio prvi tužilac za ratne zločine od 2003. do 2015. godine, kada je penzionisan.

Bavljenje advokaturom ranije nije bilo omogućeno ni nekadašnjoj ministarki pravde Snežani Malović, kao ni bivšoj predsednici Visokog saveta sudstva Nati Mesarović.