Klačar: Prvi krug ključan, SNS ne sme da dozvoli poraz

Vesti 22. jan 201712:46 > 12:49
FoNet/Imre Szabo

Ukoliko bi Aleksandar Vučić postao predsednik Srbije, male su šanse da bi podneo ostavku na mesto predsednika stranke, jer se tako gubi politička moć, ocenio je u interevjuu FoNetu izvršni direktor Centra za slobodne izbore i demokratiju (CESID) Bojan Klačar, koji smatra da prvi krug predsedničkih izbora ima preloman značaj.

„Odlaskom Vučića sa mesta predsednika Srpske napredne stranke (SNS), prepustio bi je drugom, a videli smo na primeru Tomislava Nikolića koliko to znači“, objasnio je Klačar.

Prema njegovim rečima, u tom bi slučaju, po prirodi stvari, tekli neki procesi u SNS nad kojima Vučić ne bi imao toliku kontrolu.

„Novi predsednik stranke bi želeo da ima ljude u najbližem okruženju lojalne sebi i ovakav sled događaja doveo bi do slabljenja političke moći Vučića koju sada ima“, ocenio je Klačar, koji je siguran da će Vučić probati da izbegne takvu situaciju.

Drugi razlog da Vučić, kao eventualni šef države, ostane i predsednik stranke, Klačar nalazi u činjenici da birači SNS žele da vide Vučića kao osobu od najveće moći i najvećeg poverenja, a da bi se u državi primenio modalitet koji podseća na situaciju od od 2008. do 2012. godine.

Klačar veruje da u SNS svakodnevno razgovaraju o njenim potencijalnim kandidatima i pažljivo vagaju, jer su za njih predsednički izbori toliko važni da ne smeju sebi da dozvole da opozicija pobedi, a ni da napravi neki ozbiljniji rezultat.

Džentlmenski dogovor Jankovića i Jeremića

FoNet/Imre Szabo

Ukoliko bi Vučić bio kandidat SNS, ocenio je Klačar, veoma su male šanse da bilo koji opozicioni kandidat može da dođe do tog političkog kapitala koji ima SNS. Dodaje da opozicioni kandidati Vuk Jeremić i Saša Janković moraju da izbegnu napadanje u kampanji i postignu džentmenski dogovor o međusobnoj podršci, ako neki od njih prođe prvi krug, koji je na ovim izborima „apsolutno preloman“ i suštinski.

Klačar ne veruje da oni baš imaju „ogromne šanse“ da pobede Nikolića, „da ne govori o Vučiću“, ali ističe da bi osvajanje 20 ili 30 odsto glasova za njih bio izuzetan uspeh, jer je to „nemoguća misija za bilo koju stranku opozicije u ovom momentu“.

Opozicija, za koju Klačar navodi da ima mnogo manje resursa, ne može u kampanji da parira SNS u političkom oglašavanju i medijskim nastupima, niti u korišćenju državnih resursa, ali ipak ima mogućnost delovanja.

Pre svega, onjašnjava Klačar, trebalo bi da uđe ranije u kampanju, ne čekajući izjašnjavanje SNS o njenom predsedničkom kandidatu, kao i da koristi alternativne načine komuniciranja sa biračima koji manje koštaju.