Tači: Srbiji rečeno da ćemo odgovoriti na provokacije

Vesti 25. jan 201708:04 > 08:10
Reuters

Predsednik Kosova Hašim Tači izjavio je posle razgovora sa delegacijom Beograda u Briselu da sastanak nije bio lak, ali da su se složili da se češće susreću na najvišem nivou, jer "ne postoji alternativa dijalogu."

Tači je u izjavi novinarima rekao da je Srbiji jasno stavljeno do znanja da će Kosovo odgovoriti na provokacije kao što je bio voz, prenela je RTK.

„Na ratne pretnje koje dolaze iz Srbije, Kosovo će odgovoriti mirom“, rekao je Tači, dodajući da Srbija treba da prizna Kosovo i da se odrekne svog prava na tu teritoriju. 

Kosovski predsednik Isa Mustafa je rekao da je kosovska strana zatražila da se poštuje teritorija Kosova i da paralelne strukture Srbije prestanu sa provokacijama.

„Tražili smo da rešimo pitanja putem dijaloga kako bismo osigurali mir i stabilnost, ne samo za Kosovo i Srbiju, već i za ceo region“, rekao je Mustafa.

Mogerini: Dogovor da se intenziviraju sastanci

Visoka predstavnica za spoljnu politiku EU Federika Mogerini izjavila je posle sastanka s predsednicima i premijerima Srbije i Kosova u Briselu da su se dve strane dogovorile da nastave dijalog o normalizaciji odnosa i da intenziviraju sastanke na visokom nivou u narednim danima.

„Razgovarali smo o razvoju prethodnih dana, dogovorili da ostavimo tenzije iza nas i da se fokusiramo na predstojeći posao“, navela je Mogerini u saopštenju.

Ona je zahvalila premijerima Aleksandru Vučiću i Isi Mustafi, kao i predsednicima Tomislavu Nikoliću i Hašimu Tačiju na „otvorenom i veoma konstruktivnom sastanku“.

Mogerini je istakla da je „napredak u normalizaciji odnosa Kosova i Srbije suštinski za Kosovo i Srbiju, za samu EU, i za region Zapadnog Balkana u celini“ i da je od ključnog značaja za evrointegracije Kosova i Srbije.

„Ohrabrila sam liderstvo, viziju, posvećemost i angažovanje koje su pokazali politički lideri ;za rešavanje pitanja od uzajamnog interesa u dijalogu“, rekla je Mogerini.

Ona je navela da su se dve strane dogovorilae da nastave dijalog „u duhu poštovanja, saradnje i uzajamnog razumevanja“ i da će se razgovori dve strane intenzivirati narednih dana.

„Odlučili smo da imamo seriju rundi dijaloga na visokom nivou, počevši od narednih dana“, rekla je Mogerini i dodala da će biti lično uključena u sprovođenje rezultata, ranije postignutih sporazuma i daljeg napretka u normalizaciji odnosa Srbije i Kosova.