Mogerini: Žalim što nisu svi poštovali jučerašnji dogovor

Vesti 25. jan 201711:07 > 11:10
Reuters/Janerik Henriksson

Visoka predstavnica Federika Mogerini još jednom se zahvalila predstavnicima Beograda i Prištine na konstruktivnom dijalogu juče i izrazila žaljenje što nisu svi ispoštovali da se uzdrže od komentarisanja dijaloga u javnosti, saopštila je portparolka Maja Kocijančič.

 Visoka predstavnica Federika Mogerini još jednom se zahvalila predstavnicima Beograda i Prištine na konstruktivnom dijalogu juče, saopštila je portparolka Maja Kocijančič.

Kako je navedeno, ovo je prvi put da su razgovori održani u ovom formatu, koji treba tako da bude i održavan.

Bitan dogovor runde je bio da obe strane ostave tenzije iza njih i da se uzdrže od komentara u javnosti što se tiče dijaloga. 

Žao nam je što to nisu podržali svi, pozivamo na uzdržanost i da se nastavak pregovora gradi na juče postignutim dogovorima, stoji u saopštenju.

Nakon održanih pregovora, javnosti su se obratili premijer Srbije i predsednik Kosova.

Kosovski predsednik Hašim Tači je rekao da će dijalog biti nastavljen, jer nema alternativu, ali je bio i oštar, poručivši da je Srbiji jasno stavljeno do znanja da će Kosovo odgovoriti na provokacije kao što je bio voz.

Beograd i Priština dogovorili su se da nastave seriju dijaloga na visokom nivou, kao i da se “spusti lopta“ u izjavama zvaničnika, izjavio je premijer Srbije Aleksandar Vučić.