TS: Korupcija visoka, Srbija na 72. mestu

Vesti 25. jan 201711:51 > 11:53
Shutterstock

Srbija sa indeksom percepcije korupcije 42 se i dalje smatra zemljom u kojoj je nivo korupcije visok i nalazi se na 72. mestu od 176 zemalja, saopštila je Transparentnost Srbija (TS). Ova organizacija napominje da nema bitnih promena u rangiranju Srbije još od 2008. godine.

Srbija je ove godine zauzela 72. mesto (prošle godine 71), sa skorom od 42, što je neznatno bolje u odnosu na prethodne dve godine (40, 41) i isto kao 2013. Prema oceni TS, stagancija Srbije u istraživanjima o korupciji nije uzrokovana samo činjenicom da se utisak o korupciji sporo menja, već i odsustvom suštinskog napretka u ovoj oblasti.

Prema rečima direktora Transparentnost Srbija, Nemanje Nenadića, Srbija nije iskoristila godine u kojima je mogla aktivno da se bori protiv korupcije i da ojača institucije kako se obezbedilo da sistem funkcioniše bez obzira na postojanje političke volje.

Kao jedan od glavnih problema Nenadić je naveo politizaciju i naglasio da je nama neophodno depolitizacija i da se taj politički uticaj ukloni gde god je to moguće. Pre svega kada je u pitanju imenovanje i postavljenje direktora javnih preduzeća, zdravstvenih ustanova, škola i slično.

Na tom polju, tvrdi Nenadić, nije mnogo urađeno. Ono što je pohvaljano kao pozitivan korak su Izmene zakona o državnoj upravi. Generalno, kaže Nenadić, kao činjenicu imamo i dalje nedovoljne podatke o tome koliki je zapravo stepen korupcije u Srbije.

Indeks percepcije korupcije već 22. godinu za redom sačinjava vodeća antikorupcijska organizacija na globalnom nivou, Transparency International. Ove godine je rangirano 176 zemalja i teritorija, osam više nego u prethodnom istraživanju. Zemlje se boduju na skali od 100 (veoma „čiste“) do 0 (veoma korumpirane).

Na vrhu liste se nalaze Danska i Novi Zeland sa 90 poena, a na dnu Somalija sa 10. Među bivšim socijalističkim zemljama Evrope najbolje je plasirana Estonija sa skorom od 70, a iz bivše SFRJ Slovenija sa 61. Od zemalja šireg regiona koje nisu članice EU najbolja je percepcija o Gruziji (57).

Srbija je bolje plasirana od jedne zemlje EU (Bugarska, 41), a od suseda od nas su lošije rangirane Bosna i Hercegovina, Albanija (po 39) i Makedonija (37). Za Kosovo se rade posebna istraživanja i tamo je ocena 36.