DW: Nemački izveštaj o zaustavljenim reformama, Savamali…

Vesti 25. jan 201713:53 > 14:06
Izvor: N1

Reforme u Srbiji su zaustavljene, a naprednjaci igraju na kartu nacionalizma, piše u internoj analizi Ministarstva spoljnih poslova Nemačke u koji je Dojče vele (Deutshe Welle - DW) imao uvid.

U izveštaju nemačkog ministarstva izražava se zabrinutost zbog manjkavosti u vladavini prava i raširene korupcije, a kao negativni primeri ističu se Savamala i smene u RTV-u.

„Program reformi koji je premijer Vučić ambiciozno počeo pre dve godine zapao je u teškoće“, prenosi DW delove povereljive analize i dodaje da se kao problem tumači to što su „delimično poništena smanjenja penzija i plata u javnom sektoru“, kao i što slabo napreduje najavljena „privatizacija ili likvidacija gubitaških javnih firmi“.

„U skladu s tim se Vučićeva retorika u izbornoj kampanji (za razliku od pre dve godine) ne koncentriše na reforme i približavanje EU, već se u prvi plan pre svega vraćaju nacionalističke i etnocentrične ideje. U Srpskoj naprednoj stranci, inače, pre svega predsednik države Tomislav Nikolić zadovoljava religiozno-konzervativni, nacionalistički i deo birača naklonjen Rusiji“, stoji u kratkoj analizi.

Navodi se da je nemačko Ministarstvo spoljnih poslova zabrinuto zbog manjkave vladavine prava i široko rasprostranjene korupcije. I na tim poljima su, piše, zastale najavljene reforme uprkos otvaranju poglavlja 23 i 24 u pregovorima sa EU.

„Problematiku posebno osvetljava do sada nerazjašnjeni slučaj Savamale“ gde, kako se navodi, „policija nije reagovala na pozive građana“, pa su usledili masovni protesti na ulicama Beograda, ali istraga nije odmakla.

U izveštaju se dodaje da se „demokratska opozicija žali na pokušaje zastrašivanja od strane vlasti kao i na pristrasno izveštavanje medija koji zavise od marketinških prihoda i državnih firmi“.

„Nedugo nakon izborne pobede SNS u Vojvodini, otpušten je programski šef tamošnjeg javnog servisa RTV i zamenjeno je više urednika. RTV je pre toga važio za jednu od retkih televizija koje izbalansirano izveštavaju“, zaključuje se u analizi do koje je došao DW.

DW dodaje da ovakvi interni izveštaji Ministarstva spoljnih poslova služe za pripremu poslanicima i državnim službenicima, recimo pred današnju sednicu Spoljnopolitičkog odbora Bundestaga na kojoj će glavna tema biti Zapadni Balkan.

Takva kratka analiza pokazuje da se u Berlinu kritički gleda na razvoj u Srbiji, iako u javnim nastupima vodećih političara za vlast u Beogradu postoje samo pohvale.