Potvrđen ptičiji grip kod uginulih labudova kod Zrenjanina

Vesti 25. jan 201718:24 > 18:28
Opština Novi Bečaj

Pojava ptičijeg gripa u srednjobanatskom okrugu potvrđena je u ponedeljak 23. januara na uginulim labudovima, koji su pronađeni u Zrenjaninu.

Kako je saopšteno iz opštine Novi Bečej, prvi registrovani slučajevi ptičijeg gripa u Srbiji pojavili su se u Kovilju početkom decembra, da bi početkom godine bili zabeleženi i na periferiji Beograda.

Virus ptičijeg gripa koji je potvrđen na labudovima iz Zrenjanina nosi oznaku H5N8, a prema novim saznanjima, avijarna influenca se pojavila i u Botošu.

Veterinar Vojislav Blažin kaže da je sada veoma bitno da domaća živina sa obodnih delova naseljenih mesta bude onemogućena da stupi u kontakt sa divljim pticama. „Veterinarske stanice su dobile nalog od inspekcije, obilazimo domaćinstva, obaveštavamo ih, vakcinišemo protiv živinske kuge, koja to nije, ali zbog dizanja imuniteta ipak daje neku stabilnost. Domaćinstva bi trebalo da poslušaju savet da ne puštaju živinu izvan dvorišta, već da ih drže zatvorene u dvorištima. To je jedna od osnovnih mera preventive.“

Blažin je naglasio da nema razloga za paniku, jer avijarna influenca nije zarazna za ljude, ali da ipak treba preduzeti sve mere opreza.

Ono što predstavlja ogroman problem jeste to što pravi velike ekonomske štete živinarima i pilićarima. „Ako se bolest pojavi na nekom području, tu se mora izvršiti eutanazija sve pernate živine“, kaže Blažin.