Gradonačelnik Lisabona uručio Nikoliću ključeve grada

Vesti 26. jan 201708:03 > 08:06
Tanjug

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić sastao se sa gradonačelnikom Lisabona Fernandom Medinom koji mu je tom prilikom uručio ključeve grada.

Kako je sinoć saopšteno iz kabineta predsednika Srbije, prilikom susreta Nikolića i Medine potpisan je i dokument kojim se Republici Srbiji predaje na upotrebu crkva-kapela Svetog Hrista.

Dokument je potpisao sekretar Zapadnoevropske eparhije Novak Bilić.

Nikolić je obišao kapelu Svetog Hrista (Santo Kristo), koju je na Lisabon stavio na raspolaganje Srpskoj pravoslavnoj crkvi.

Predsedniku Srbije dobrodošlicu su poželeli iguman Sava i đakon Paulo Brandao, koji su ga upoznali sa istorijatom kapele i delovanjem crkve u dijaspori.

Kapela je izgrađena početkom 16. veka, delo je poznatog arhitekte Huana Kastiljskog i dugo vremena služila je kao isposnica čuvenog manastira Svetog Žeronima. Crkva je posvećena Svetom Spasu, odnosno Hristu Spasitelju.

Crkva je usled urbanističkih promena izdvojena iz nekad ogromnog manastirskog kompleksa, a predstavlja spomenik od nacionalnog značaja i pod zaštitom je portugalskog Zavoda za kulturnu baštinu.