Obradović: U srpskom društvu postoje ozbiljne podele

Vesti 26. jan 201710:09 > 10:19
N1

Najtrofejniji srpski košarkaški trener Željko Obradović izjavio je u intervjuu Nedeljniku da mu smeta to što u srpskom društvu postoje ozbiljne podele.

„Jedna od tih je i ona na Partizan i Zvezdu. Da ponovim, bio sam prisutan i kada su neki navijači Partizana vređali neke ljude. Uvek sam uticao da, ako moji navijači nekoga vređaju, probam da to stopiram“, rekao je za Nedeljnik Obradović koji se posle utakmice Crvena zvezda – Fenerhbače požalio da su ga navijači vređali tokom meča, a da to niko iz Crvene zvezde nije pokušao da spreči.

Kaže da ima velike prijatelje među navijačima Zvezde i da je dobio mnoge poruke u kojima mu se izvinjavaju.

„Radio sam u Panatinaikosu koji ima veliko rivalstvo sa Olimpijakosom. I mnogo, mnogo navijača Olimpijakosa mi je prilazilo u želji da se slika sa mnom. Zato što su prepoznali ovo o čemu pričam i da nikada nisam rekao ružnu reč o njima“, naveo je Obradović.

Naš proslavljeni trener koji je s nekoliko klubova osvajao evropske titule je odgovorajući na pitanje merenja srpstva koja su se pojavila posle ove utakmice sa Zvezdom rekao da ga to ne zanima i da su priče o tome ko je veći ili manji Srbin postale otužne.

„Šta sam hteo da kažem kada sam izjavio: Ja sam veliki Srbin? U godinama u kojima sam osvajao sa reprezentacijom zlata i srebra bilo je ‘naš trener Željko Obradović’ a tada sam bio trener Reala, Huventuda, Benetona. A 2005. kad se desilo ono na EP u Beogradu, nema više prefiksa ‘naš’ nego samo ‘trener Željko Obradović’. Uzmem nekad pasoš da vidim da li sam ja i dalje naš ili šta sam. Da vidim da li sam i dalje Srbin“, kaže Obradović.

O predrasudama s kojima se susretao u inostranstvu

On se osvrnuo i na devedesete kada je Srbija bila okovana embargom i ispričao sa kakvim su se predrasudama on i njegova porodica susretali u inostranstvu. Otkrio je kako je Italijanima objašnjavao da su zapadni mediji prepuni propagande, baš kao i mediji Slobodana Miloševića.

„Kod nas je u Srbiji bila propaganda 1999, ali je bila i u zapadnim zemljama. Jedan veliki italijanski novinar otišao je u Beograd, na Brankov most, i napravio reportažu posle koje je moj pomoćni trener došao kod mene i rekao: ‘Izvini, sad shvatam šta se dešava'“, rekao je Obradović.

On se vratio na prvi veliki košarkaški uspeh reprezentacije Srbiji, posle raspada Jugoslavije, onaj u Atini 1995. koji je pratila euforija i spontani doček ispred skupštine, ali i na tragično evropsko košarkaško prvenstvo u našoj zemlji 2005. apostrofirajući sebe kao najvećeg krivca.

„Najodgovorniji za ovaj neuspeh sam ja jer sam do kraja živeo u zabludi da činjenica što igramo kod nas ne može da dovede do toga da neki igrači pokazuju toliku netrpeljivost jedni prema drugima. Ja sam u pripremnom periodu neke igrače stavio zajedno u sobu, s kapitenom i igračima za koje se sumnjalo da mogu da budu u nekom smislu problematični obavio sam razgovor“, opisao je Obradović razloge neuspeha 2005. na EP u Srbiji.

„U Čačku danas nema posla, nema života“

Obradović se tokom intervjua dotakao se sadašnjosti opisujući medijsko stanje u Srbiji, ali i kako mu izgledaju dva najbitnija grada – Beograd i Čačak za koji je rekao.

„Čačak je u moje vreme bio grad pun života. Živelo se lepo, ljudi su imali mogućnost za normalno letovanje i zimovanje. Toga sada nema više. Sada nema posla, nema života“, smatra Obradović.