Premijer Vučić u poseti Belorusiji

Vesti 26. jan 201712:18 > 16:46
Vlada Srbije

Delegacija Srbije koju predvodi premijer Aleksandar Vučić boravi u dvodnevnoj poseti Belorusiji, a prvog dana posete u Minsku predstavnici dve zemlje potpisali su više sporazuma o saradnji u oblasti ekonomije, zdravlja, turizma, sporta i odbrane.

Premijeri dve zemlje, Aleksandar Vučić i Andrej Kobjakov razgovarali su o bilateralnim odnosima i jačanju ekonomske saradnje. Robna razmena između dve zemlje bi do 2019. godine, navodi Vlada, trebalo da iznosi 500 miliona dolara.

Premijer Kobjakov rekao je da je Srbija ključni ekonomski faktor Belorusije na Balkanu.

On je dodao da Belorusija želi dugoročnu saradnju sa Srbijom i pozdravio odluku o potpisivanju Mape puta za saradnju dve zemlje, koja će omogućiti stvaranje najboljih uslova za ekonomsku saradnju. Pozdravio je rad devet srpskih kompanija koje uspešno posluju u Belorusiji, kao i saradnju Privrednih komora dve zemlje.

Dvojica premijera naglasili su i važnost saradnje u oblasti građevinarstva, namenske i automobilske industrije.

Vučić je kazao i da u narednom periodu treba raditi i na privlačenju većeg broja turista iz Belorusije u Srbiju, kao i promociji beloruske turističke ponude na srpskom tržištu.

U srpskoj delegaciji su i ministar odbrane Zoran Đorđević i ministar privrede Goran Knežević, kao i gradonačelnici Smedereva, Valjeva i Sremske Mitrovice, koji su danas u Minsku potpisali sporazume o bratimljenju sa beloruskim gradovima Žlobinom, Molodečnom i Polockom.

Oružje za Vojsku Srbije „pod najpovoljnijim uslovima“

Vučić je za RTS izjavio da je s beloruskim zvaničnicima razgovarao o potencijalnoj kupovini lovačkih aviona i protivavionskog oružja za Vojsku Srbije „pod najpovoljnijim uslovima“.

Premijer je naveo da su razgovarali i o otvaranju zajedničkih fabrika za proizvodnju oružja i municije za treća tržišta.

„Nije reč samo o vojnotehničkoj saradnji. Razgovarali smo o nabavci i oružja i oruđa za VS, ali reč je pre svega o zaštiti našeg neba i potencijalnoj nabavci, pod najpovoljnijim uslovima, lovaca i protivavionskog oružja i oruđa“, kazao je Vučić i dodao da su to sistemi „koje je do juče bilo nemoguće da imamo“.

Premijer je dodao da zajedničke kompanije neće biti ograničene samo na vojnu industriju.