Građevinsko zemljište u Beogradu postalo komunalna delatnost

Vesti 26. jan 201712:49 > 12:52
N1

Skupština grada Beograda usvojila je Odluku o određivanju komunalnih delatnosti na osnovu koje se u tu vrstu usluga ubraja i obezbeđivanje uslova za uređivanje, upotrebu, unapređenje i zaštitu građevinskog zemljišta.

Gradski menadžer Goran Vesić rekao je rekao je da je odluka kojom se menja status Direkcije za građevinsko zemljište, apsolutno u skladu sa zakonom, i dodao da su gradske vlasti takvo mišljenje dobile od nadležnih ministarstava.

Po mišljenju ministarstava za saobraćaj, građevinarstvo i infrastrukturu i finansije, lokalne samouprave mogu da same odrede koje delatnosti se određuju kao komunalne.

“Mi želimo da uređenje gradskog zemljišta bude komunalna delatnost jer onda o tome računa vodi grad, a ne neka privatna firma“, rekao je Vesić i dodao da je politika gradskih vlasti da to treba da radi grad.

Dok smo mi na vlasti grad će to i raditi, poručio je on.

Šef odbornika Demokratske stranke Balša Božović prethodno je rekao da odluka kojom je Direkcija potpala pod Sekretarijat za komunalne poslove, „nije u skladu sa zakonom“.

On je rekao da tu odluku nije želeo da potpiše ni sekretar za finansije Slobodan Milosavljević, koji je naprasno otišao na godišnji odmor, dok je zamenik sekretara podneo neopozivu ostavku.

Prema njegovim rečima, tu „kontroverznu odluku“ nije potpisao ni gradonačelnik Siniša Mali.

Božović je rekao da je status Direkcije po zakonu o budžetskom sistemu trebalo da bude rešen do 1. decembra 2016. godine.

„Za ta dva meseca Beograd stoji. Nema radova. Nema razvoja grada. Projekti stoje, a sve dospele obaveze, pošto je Direkcija ukinuta, nisu mogle da budu izmirene. Nastale su kamate i dodatna ulaganja i pitanje za gradske čelnike je ko će to da plati“, kazao je Božović.