Novi dan o prijemu Srbije u Eurotransplant

Vesti 26. jan 201717:23 > 17:26
N1

Prijem Srbije u Eurotransplant biće tema jutra Novog dana televizije N1 u petak, 27. januara. Štampu će listati novinarka Nataša Raketić, a biće reči i o uređenju javnih prostora i Danu sećanja na žrtve Holokausta.

Srbija je primljena u organizaciju Eurotransplant. Tako je jednoglasno odlučio Bord Eurotransplanta. To znači da će građanima, kojima je potrebna transplantacija, biti dostupniji organi. Ova odluka predstavlja veliki uspeh za srpsko zdravstvo, ali će u naredom periodu morati da budu izrađene jedinstvene liste čekanja.

U ovom trenutku Eurotransplant čini osam zemalja – Belgija, Nemačka, Hrvatska, Luksemburg, Holandija, Mađarska, Austrija i Slovenija. To znači da će se od sada i za pacijente iz Srbije potencijalni donor traži među 135 miliona ljudi. Tim povodom gost teme jutra je hirurg profesor doktor Dušan Šćepanović.

Štampu listamo sa Natašom Raketić, novinarkom Prvog programa Radio Beograda.

Kako građani mogu da učestvuju u uređenu javnih prostora i šta time dobijaju? Da li su parkovi, trgovi i gradska izletišta, iako ne privatna svojina, ipak, i naša privatna stvar? O tome razgovaramo u regionalnoj temi. Naša gošća je Jelena Ivanović Vojvodić, članica autorskog tima Beogradske internacionalne nedelje arhitekture i Društva arhitekata Beograda.

Dan sećanja na žrtve Holokausta obeležava se širom sveta 27. januara. Kako beogradski srednjoškolci vide Holokaust, na koji način o njemu uče u školama i da li su svesni razmera stradanja Jevreja u Drugom svetskom ratu? O tome u Novom danu govore Sonja Viličić iz organizacije Haver Srbija, Nada Banjnin Đuričić, profesorka sociologije i građanskog vaspitanja u Železničko-tehničkoj školi u Beogradu i Danijela Radonić, učenica ove škole.

Tvitove u rubrici N1 Net bira i komentariše Milica Jeremić, na tviteru Kokoška @Milica2704.