SNS u kampanji koristio Internet tim specijalaca iz Rumunije

Vesti 26. jan 201719:06 > 19:07
N1

Uoči predsedničkih izbora u Srbiji jedan od najznačajnijih elemenata kampanje biće i način na koji će se kandidati predstavljati na internetu. Stranka koja je 2012. godine preuzela vlast u Srbiji prednost internet marketinga iskoristila je još tada. Iz istraživanja N1 vidi se da je SNS pomoć imala u kompanijama iz inostranstva.

To što se na istom mestu nalaze zajedno Aleksandar Vučić i Tomislav Nikolić s Hašimom Tačijem i Edijem Ramom – u ovom slučaju znači samo jedno – da su svojevremeno, sva četvorica, za izbore, angažovali istu rumunsku marketinšku agenciju Mažoritas – bar ako je suditi po slikama klijenata koje su postavili.

Osnivač te agencije je izvesni Lučijan Florin Despoju, inače vlasnik još jedne marketinške agencije, Kondiment, koja se takođe, na zvaničnoj internet strani, posebno hvali jednim svojim klijentom: Srpskom naprednom strankom. U studiji slučaja SNS-a objašnjavaju da ih je ta stranka pozvala za izbore 2012. i da su tada 80 odsto budžeta uložili u kampanju na društvenim mrežama.

„Formiran je srpski internet tim koji je bio u stalnoj vezi s našim internet stručnjacima. U timu je bilo 15 ljudi, od čega sedmoro Srba. Pred sam kraj kampanje formiran je Tim specijalaca koji je boravio u Beogradu“, navodi se na sajtu kompanije.

Šta o ovoj saradnji misli druga strana pitali smo Simu Čulića, koji je član SNS-a i njihovog internet tima. Potom je postao odbonik u Skupštini Grada Beograda, ali i deo medijskog tima predsednika Srbije.

N1: Ne mogu sa Vučićem, potrebni ste mi vi, nema ovo veze s Vučićem. Kakva je vaša veza s rumunskom firmom Kondiment?

Čulić: Sa mnom? Ništa. Ništa, ništa.

N1: Jeste sigurni? Vi ste njihov prokurista na APR-u.

Čulić: Hvala ti. Ništa.

N1: Koliko je SNS dala novca za kampanju 2012? Molim vas, kakva je vaša veza s firmom Kondiment?

Čulić: Ništa sad.

N1: Je l imate bilo kakve veze s tom firmom?

Čulić: Sve što imate uputite službi SNS-a za saradnju s medijima.

N1: Vaše ime i prezime se nalazi na APR-u. Da li ste 2012. sarađivali s tom firmom?

Čulić: Prijatno.

Rumunska firma Kondiment od 2012. ima svoje sedište i u Beogradu. Nema zakonske zastupnike, ali ima jednog prokuristu – upravo Simu Čulića. Agencija se 2013. preselila na Vračar.

Prvobitno sedište rumunske firme Kondiment naazilo se u naselju Leštane, nadomak Beograda, u Ulici Branka Ćopića koja se ovde i bukvalno završava. Prema podacima APR-a, sedište firme je na broju 36, iako se u katastru Srbije ova parcela vodi kao šuma druge klase.

Simo Čulić nije jedini koji se dovodi u vezu s direktorom rumunske kompanije Kondiment. Sa njim se 2012. slikao i Mario Maletić, internet zajednici takođe poznat kao jedan od aktivnijih članova SNS-a na Tviteru i Fejsbuku, sada zaposlen u Ministarstvu pravde. Direktor Lučijan Despoju saradnjom sa Srbijom hvalio se i na jednom predavanju.

„Radili smo izborne kampanje u zemljama poput Albanije, Gane, Srbije, Rumunije, Sjedinjenih država. I posle svih ovh godina, od izrade strategije do izrade taktike, mogu da zaključim samo jedno: digitalna moć je politička moć“, rekao je Lučijan Florin Despoju, osnivač agencije „Majoritas“ i vlasnik agencije „Kondiment“.

To znanje je od Lučijana Despojua napravilo ozbiljnog političkog konsultanta koji, kako saznajemo, u Rumuniji ima najveći sajt za zapošljavanje. Stručnjak za komunikacije Igor Avžner kaže da su konsultantske usluge ovog tipa i te kako skupe.

„Od 300, 400 ili 500.000 evra do milion evra ili više, u zavisnosti od toga za šta se te kompanije angažuju i to je za period od 8 do 10 nedelja“, kaže Avžner.

Koliko god da su koštale usluge rumunske agencije, SNS na njih ima sva prava i samo jednu obavezu – da te troškove prijavi Agenciji za borbu protiv korupcije. Međutim, u izveštajima o troškovima kampanje za 2012. navode se višemilionski iznosi za angažovanje marketinške agencije Block & connect, ali se ime rumunske agencije Kondiment ne navodi nigde.

Ne zna se ko danas radi kampanju SNS-u, no sudeći prema rečima premijera – usluge Rumuna koristi opozicija.

„Politički protivnici daju ogroman novac savetnicima iz SAD, Izraela, Rumunije i ostalih zemalja, milione evra i da već imaju spremne spotove. Mi nemamo spotove i ništa, mi moramo ovde da radimo“, rekao je premijer Vučić.