Budžet Beograda – Suficit u decembru, deficit u januaru

Vesti 26. jan 201719:05 > 19:21
N1/Ilustracija

Skupština grada Beograda usvojila je rebalans budžeta za 2017. godinu, koji je inače usvojen pre nešto manje od mesec dana. Umesto suficita iz decembra, pojavio se deficit u januaru, ali to nije jedino oko čega su, najblaže rečeno, vlast i opozicija ukrstile stavove.

Obiman dnevni red i preko 20 tačaka za raspravu. Zapelo je već na početku…

Nikola Nikodijević – Balši Božoviću: Govor koji ste pripremili, mukotrpno, trudeći se prethodnih dana, je za neku drugu tačku..

Prava ili pogrešna tačka – Božović je nastavio.

„Ja sam zamolio Hadži Gorana Vesića da mi ne dobacuje…“

Nikodijević: Samo trenutak! Božoviću, bezobrazni ste sada!

Božović: Što sam bezobrazan?

Kolege iz vlasti su se žalile i na povredu poslovnika.

Nebojša Bakarec: Gospodin Božović ne može da sačeka devetu tačku, verovatno mu leti avion za Maldive, pa će da napusti sednicu.

Nikodijević: Polako, ne može.

Potom su opomene dobili i Božović i Bakarec, a rasprava je, koliko toliko, nastavljena u duhu rebalansa.

„Hvalili su se u decembru, 29. da postoji suficit od tri milijarde dinara, međutim, danas kada su direkciju prebacili u sekretarijat za komunalne delatnosti tih 11 milijardi je zapravo novac koji se odnosi na direkciju za izgradnju. Mi mislimo da se na ovaj način pre svega čuva novac, neki funkcioneri čuvaju novac za sebe“, rekao je Balša Božović iz Demokratske stranke.

Predlagači su ove optužbe odbacili.

„Mi smo bili svesni da to nije pravi suficit i to je rečeno na sednici krajem decembra meseca. Sada je ovo potpuno realan budžet, znači, nije se u obimu budžeta ništa promenilo. Samo smo rasporedili ta sredstva na direkciju, odnosno na uređivanje gradskog građevinskog zemljišta, tih 10,7 milijardi. Eto, to je sve, niko te pare nije niti uzeo, niti ih je odneo, ne“, objašnjava zamenik gradonačelnika Beograda Andreja Mladenović.

Jedna od zamerki opozicije bila je i to što je uređenje gradskog građevinskog zemljišta postalo komunalna delatnost, u rangu sa održavanjem javnih toaleta i časovnika. Odgovor većine je – mišljenja ministarstva su pribavljena i sve je u skladu sa zakonom.