Tužilaštvo traži četiri godine zatvora za Novakovića

Vesti 27. jan 201714:21 > 19:22
N1

Proces protiv bivšeg direktora Zavoda za izgradnju Novog Sada Borislava Novaković i njegovih tadašnjih saradnika, po optuzbama tuzilaštva za malverzacije prilikom izgradnje Bulevara Evropa, ulazi u poslednju fazu. Na današnjem ročiištu Tužilaštvo i Novakovićevi branioci izneli su završne reči.

Tužilaštvo je u završnim rečima zatražilo zatvorske kazne za četvoro bivših funkcionera Grada Novom Sada. Smatra da su dokazane optužbe da su Borislav Novaković, kao direktor Zavoda za izgradnju, i Mirjana Dejanović, kao njegov pomoćnik, od 2009. do 2011. godine, omogućili preduzeću „Borovica transport“ da dobije posao na izgradnji Bulevara Evrope, iako su znali da ta kompanija ne ispunjava uslove.

U optužnici se navodi da je Novaković zaključio ugovor sa tim preduzećem vredan 1,4 milijarde dinara, bez pregovaračkog postupka i bez pokušaja da se snizi cena, koja je bila neprihvatljiva.

Zbog toga Tužilaštvo za Novakovića i Dejanović traži kazne od po četiri, zа Zorana Bojovića pet, a za Draganu Živković tri godine zatvora.

Branioci Novakovića traže oslobađanje, navodeći da optužbe nisu ni tačne ni dokazane. Tvrde da je komisija izabrala najpovoljnijeg ponuđača, a da je on samo potpisao tu odluku.

Insitiraju na tome da su prava Borislava Novakovića prekršena, jer je za isto krivično delo već optužen a prekršajnom sudu i oslobođen zbog zastarevanja.

Novaković je uhapšen krajem novembra 2014. i u pritvoru je proveo 30 dana, a suđenje je počelo godinu dana kasnije. Novaković je privođen i godinu dana ranije, i to zbog sumnji u malverzacije sa građevinskim zemljištem, zajedno sa novosadskim biznismenima Petrom Matijevićem, Vojislavom Gajićem i drugima, ali je taj postupak obustavljen.

Demokratska stranka tada je protestovala zbog, kako su naveli, hapšenja najskromnijeg među njima, ocenjujući da se radi o početku diktature vladajuće stranke. SNS je tada demantovala da je imala bilo kakav upliv u rad Tužilaštva.