Beograd zaboravio na godišnjicu smrti Srđana Aleksića

Vesti 27. jan 201716:39 > 16:43
N1

Smrt Srđana Aleksića obeležena je danas u njegovom rodnom Trebinju i u Podgorici, ali ne i u Beogradu gde je tačno pre godinu dana jedna ulica dobila ime po njemu.

Beograd, koji je prošle godine na današnji dan otkrivanjem table sa imenom Ulice Srđana Aleksića, odao počast mladiću iz Trebinja koji je za vreme rata u BiH ubijen jer je branio sugrađanina Bošnjaka, danas je zaboravio na njega. Kod table sa nazivom ulice nije bilo nikakvih aktivnosti, javlja Agencija Anadolija.

Tablu sa Srđanovim imenom prošle godine su zajedno otkrili gradski menadžer Goran Vesić i autorka dokumentarnog filma „Srđo“ Sanja Dragićević – Babić. Činu otkrivanja table prisustvovali su i predstavnici porodice Srđana Aleksića.

Godišnjica smrti Srđana Aleksića obeležena je danas u Trebinju u kojem je i stradao pre 24 godine.

Srđanov otac Rade Aleksić rekao je da se danas odaje počast njegovom sinu, ali ne kao Srđanu Aleksiću, već čoveku koji je utrao put mladima da se čak isplati i poginuti za prijatelja, za dobro i za zajednički život.

„Velika je to stvar i treba je gajiti, jer ništa ne možemo imati sem zla, ako ne gajimo dobro i plemenitu dušu i spremnost i žrtvovanje da bi uspelo. Ja sam toliko ubeđen da Srđanov primer upravo podstiče ljude da budu plemeniti, što je jako važno“, rekao je Rade Aleksić.

Dodao je da je rat beznađe u kojem čovek gubi sebe i dodao kako se treba boriti da do toga ne dođe, a jedan od načina je i priča o njegovom sinu.

Godišnjica Aleksićeve smrti polaganjem cveća obeležena je i u Podgorici.

„Sećamo se Srđanove smrti kao opomene, ali i kao poruke mlađim generacijama da ne dozvole više stradanja nedužnih ljudi kao što je stradao Srđan, ali i mnogi drugi, ali i poruke da čak i u takvim trenucima može čovek biti čovek i čovečan“, rekao je Rifat Rastoder, član i osnivač Foruma Bošnjaka Crne Gore.

Srđan Aleksić umro je u trebinjskoj bolnici na Savindan 1993. godine od posledica udaraca zadobijenih 21. januara u centru grada od rezervista Vojske Republike Srpske, dok je branio prijatelja Bošnjaka Alena Glavovića.

Srđanu Aleksiću je posthumno dodeljena Povelja Helsinškog komiteta za ljudska prava u Bosni i Hercegovini. Njegovo ime ponele su ulice u Sarajevu, Podgorici i Beogradu, kao i prolazi u Novom Sadu i Pančevu, gde su postavljene table sa njegovim imenom.

U februaru 2012. godine tadašnji predsednik Srbije, Boris Tadić, posthumno je Aleksića odlikovao Zlatnom medaljom „Miloš Obilić” za pokazanu hrabrost i delo posebnog junaštva. Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik odlikovao ga je 9. januara 2013. „Ordenom časti Republike Srpske sa zlatnim zracima“.