Sudske presude mogle bi da ugase Radio 021

Vesti 27. jan 201717:44 > 19:24
N1

Da li drakonske sudske presude za lokalne medije predstavljaju suptilan način za gašenje redakcija koje nisu bliske vlasti? Predstavnici novinarskih udruženja upravo tako tumače kazne za novosadski Radio 021, koji je nedavno dobio dve presude na iznos od blizu 800.000 dinara.

Snimak policajaca u uniformama na vratima noćnog kluba novinarka Radija 021 koristila je kao ilustraciju za istraživački tekst o ulozi pripadnika MUP-a u privatnom obezbeđenju u novosadskim lokalima. Od policije je zvanično tražila odgovor na pitanje da li su oni tamo bili službeno ili privatno, ali on nikad nije stigao. Umesto odgovora, međutim, stigla je tužba.

„Mi pritom nismo zalazili u to ko su ti ljudi. Međutim, oni su se prepoznali i našli uvređenim jer se mi pitamo ono što građani treba da se pitaju. Uzeli su sebi slobodu da nas tuže zato što su povređeni, a javnost nije mogla da sazna šta su oni to veče radili“, objašnjava Gorica Nikolin, novinarka Radija 021.

Povreda časti i ugleda pomenutih policajaca Radija 021 koštala je više od pola miliona dinara, a u isto vreme stigla je još jedna presuda, ovog puta za povredu autorskih prava, i to na četvrt miliona. Iznos koji redakcija još uvek ne zna kako će isplatiti.

„Ova presuda znači da mi moramo da žrtvujemo najmanje jedan mesečni budžet za plate kompletne redakcije, koju čine novinari i urednici, voditelje radijskog programa, producente i tehničara. Što je nekima malo, drugima je mnogo“, kaže Slobodan Krajnović, glavni urednik Radija 021.

A mnogo je svim lokalnim medijima, kojima se presuđuju identični iznosi kao i velikim medijskim kućama, kažu u Nezavisnom društvu novinara Vojvodine (NDNV). Dodaju da se ta praksa već može nazvati pravilom, a posebno su na meti mediji koji nisu bliski vlasti.

„Očigledno je da sudska praksa nije usklađena sa praksom Evropskog suda za ljudska prava, koji ukazuje da drakonske kazne koje mogu da ugroze opstanak medija jesu direktan pritisak na medijske slobode i stoga mi pozivamo i medije i novinare da svoja prava zaštite, ako ne u našem pravosudnom sistemu, onda u sistemu Evropskog suda za ljudska prava“, rekao je predsednik NDNV Nedim Sejdinović.

Međutim, dok se čeka da postupci stignu u Strazbur, prestižu ih oni domaći. Na zidu redakcije 021 stoje pozivi za naredna ročišta, koja bi kažu, mogla da zauvek ugase ovu redakciju.