Školska slava – red molitve, govora, pohvala i samohvala

Vesti 27. jan 201718:49 > 19:10
N1

Školska slava Sveti Sava obeležena je danas u svim školama u Srbiji, ali jedine proslave koje su kamere zabeležile su one na kojima su se pojavili političari. Negde su bili domaćini slave, negde gosti, ali su, sada već tradicionalno, postali i deo molitve sveštenika.

  Škole u Srbiji obeležile su dаnаs svoju slаvu, ali su njihovu slavu obeležili i političari.

„Još se molimo za mir u svetu, zdravlje i spasenje raba božijih Zlatibora, Siniše, direktora Treće beogradske gimnazije, profesora, nastavnika, učenika… njihovih roditelja…“, nabrojao je sveštenik za koga se sve mili.

Ministar zdravlja i gradonačelnik, prioritet su dobili i u govoru direktora škole.

„Vaše prisustvo danas govori o značaju ove svečanosti, a nadam se da predstavlja i priznanje za Treću gimnaziju“, poručio je Milenko Macura, direktor Treće beogradske gimnazije.

O značaju svake škole, pa i ove najviše govori uspeh njenih učenika. Upravo je na njihovu budućnost mislio i gradonačelnik Siniša Mali kada je na školskoj slavi govorio o radnim mestima.

„Na nama ovde je, i to ministar Lončar zna, da se borimo za nove investicije, nova radna mesta, jer ne vredi vam ništa da naša deca budu lepo i dobro obrazovana, a da svoje snove i želje ostvaruju u nekim drugim zemljama“, rekao je gradonačelnik Siniša Mali.

Školska slava bila je prilika i da se predsednici pojedinih opština pohvale postignutim.

„To što smo kao novo rukovodstvo obezbedili 630 kompjutera za sve trećake“, pohvalio se Milan Nedeljković, predsednik opštine Vračar.

Povodom Savindana ministar prosvete u zgradu Vlade pozvao je 27 dobitnika Svetosavskih nagrada i, iako nije želeo da govori o najavljenom štrajku nezadovoljnih prosvetara, obećao je da će se potruditi da popravi njihov materijalni status.

„Radićemo to kroz razne modele – povećanje plata kada država to uspe da uradi svima u toku godine, ali i kroz optimizaciju i racionalizaciju samog sistema, koje nisu rađene deecenijama, tako da nas na tom polju čeka jako veliki posao“, objasnio je ministar prosvete Mladen Šarčević.

Pre toga je, međutim, ministar konstatovao da je zahtev prosvetara za isplatu jednokratne novčane pomoći nerealan.