Nikolić: Prosvećenost nisu samo prosveta i obrazovanje

Vesti 27. jan 201720:34 > 21:42
Tanjug/Rade Prelić

Budućnost jedne države onakva je kakva joj je pedagogija danas, a nikada kao danas nije bilo tako mnogo onih koji još ne razumeju da biti prosvećen ne znači samo biti obrazovan, rekao je večeras predsednik Tomislav Nikolić. Prosvetnim radnicima je poručio da kakva god da je kora hleba koju dele s društvom, brašno i kvacas su u njihovim rukama.

Nikolić je istakao da nije ispravno prosvećenost svoditi na prosvetu i školsko obrazovanje, pragmatično znanje i konkretno učenje.

„Prosvećenost je više od učenosti, prosvećenost je usvajanje vrednosnog sistema isto tako bliskog porukama prvog srpskog učitelja i prosvetitelja“, istakao je Nikolić na Svetosavskoj akademiji.

On je rekao da uvek i u svakoj prilici ponavlja odjeke učenja Svetog Save, zbog kojih ga slavimo ne samo kao prvog srpskog učitelja, nego i kao prosvetitelja, „jer je važno da upamtimo koliko smo odgvorni pred našom državom i pred našom decom“.

 „Još kada bi svako na svetu rastao u čoveka držeći se Savinih poruka, bilo bi manje zla, manje neznanja, a više ljubavi i dobrote. Više pomirenja. Više praštanja“, rekao je Nikolić.

Tanjug/Rade Prelić

Predsednik je naglasio da zakletva treba da bude namera Svetog Save da se svi Srbi, ma gde bili u svetu, prepoznaju u jedinstvu vere i nacije, „da budu svi povezani iskrenim i neraskidivim osećanjem pripadnosti velikoj srpskoj, pravoslavnoj, svetosavskoj porodici“.

„Koliko nama u Srbiji, toliko i vama, sestre i braćo u Crnoj Gori, republici Srpskoj i rasejanju treba preneti Savine poruke. Čuvajte svoj jezik, pismo, svoje običaje, pesmu, svog Svetog Savu. Sa ponosom ističite svoje srpsko ime i poreklo“, poručio je Nikolić.

Nikolić je prosvetnim radnicima poručio da treba da budu ponosni na istoriju zemlje koju su ispisivali srpski učitelji i profesori, i na tradiciju koju nasleđuju, i da rade isto što je u svoje doba radio Sveti Sava – da grade modernu, prestižnu, uglednu i poštovanu Srbiju.

Ministar prosvete Mladen Šarčević je istakao da je obrazovanje najvažnija poluga za razvoj društva, jer se mnogo toga promenilo za 800 godina, ali osnovni principi nisu. Naglasio je da su u obrazovanju ponovo postavljeni ciljevi i zadaci koje treba rešiti, a novi-stari ciljevi su, kako je rekao, da učenici i studenti budu u centru pažnje.

„Zaposlićemo omladinu, školovati ih za realan život“, rekao je Šarčević.