Pokretu "Podrži RTV" godišnja nagrada NDNV-a

Vesti 27. jan 201722:26 > 22:31
Izvor: NDNV.org

Godišnju nagradu Nezavisnog društva novinara Vojvodine (NDNV) dobio je Pokret Podrži RTV, nagradu za analitičko novinarstvo Slađana Gluščević, a godišnju nagradu za novinara koji izveštava na manjinskom jeziku Ištvan Božo.

Predsednik NDNV-a Nedim Sejdinović rekao je da je godišnja nagrada dodeljena Pokretu Podrži RTV jer je njegovo delovanje tokom 2016. godine obeležilo ne samo medijsku scenu Srbije nego i regiona.

„Veliki protesti građana zbog pokrajinskog javnog servisa, bili su nešto do tada neviđeno, pa čak i neverovatno. Oni su pokrenuli važne društvene debate koje još traju“, rekao je Sejdinović.

Novinarka Slađana Gluščević ovogodišnja je dobitnica nagrade za analitičko novinarstvo, koju dodeljuje Vojvođanski istraživačko-analitički centar (VOICE), koji je osnovao NDNV.

„Usudio bih se da kažem da je Gluščevićeva najbolja novinarka koja prati poljoprivredu u Srbiji. Naša želja je ujedno da na ovaj način promovišemo i analitičko novinarstvo, koje je nažalost potcenjeno, a i više je nego značajno“, rekao je Sejdinović. 

Ištvan Božo dobitnik je novoustanovljene godišnje nagrade za novinara koji izveštava na manjinskim jezicima.

„Božo neguje žustar stil, stil koji je pun ubitačnog humora i pametnih zapažanja“, rekao je Sejdinović i podsetio da je Božo bio i jedan od pokretača Fejsbuk stranice na mađarskom jeziku „Alternativna stvarnost“.

Novinarka RTV i predstavnica Pokreta Podrži RTV Milica Kravić zahvalila je na nagradi i kazala da je to timska nagrada za sve novinare koji čine taj pokret, koji je prošlog proleća organizovao ulične proteste i različite akcije zbog brojnih smena urednika u toj medijskoj kući, koje su usledile nakon prošlogodišnjih izbora u Srbiji. 

„Srećna sam zbog svega što smo uradili i što radimo i zbog svega toga mogu s ponosom da se pogledam u ogledalo. Završiću sa našim motom: Ali to još nije gotovo!“, kazala je Kravić. 

Nedim Sejdinović je podsetio da je NDNV najstarije nezavisno profesionalno novinarsko udruženje na prostoru bivše Jugoslavije. 

„Krajem 1989. godine, kada je naše društvo osnivano, siguran sam da su osnivači videli kuda ide ovo društvo i kuda ide novinarstvo. Pokušali su da, osnivanjem NDNV-a, zaštite čast esnafa i sopstvenu čast“, rekao je Sejdinović.

On je ocenio da se sve što se loše može desiti novinarstvu, to desilo u Srbiji i ocenio da je to logično, jer mediji ne mogu biti ni mnogo bolji ni mnogo lošiji nego što je društvo u kojem nastaju. 

„I na kraju nam se desio i Aleksandar Vučić, lider u gušenju medijskih sloboda u regionu i u raspamećivanju građana“, kazao je Sejdinović. 

On je ocenio da je većina novinara u Srbiji „odustala od novinarstva“ i počela cinično da shvata svoju profesiju kao „uslužnu delatnost“ koja služi vlastima ili onima koji su spremni da plate.