Đorđević: Od Belorusije dobijamo PVO "buk" i Migove 29

Vesti 27. jan 201722:59 > 23:02
Izvor: N1

Belorusija će Srbiji pokloniti raketne sisteme protivvazdušne odbrane (PVO) tipa "buk" i avione "mig 29", s tim da će Srbija platiti njihov remont i modernizaciju, rekao je ministar odbrane Zoran Đorđević. Cena remonta i modernizacije za sada nije poznata.

„Reč je o dva diviziona sistema ‘buk’ i osam ‘migova 29’ koji bi trebalo da Srbiji budu isporučeni tokom naredne godine, čime će, uz rusku donaciju ‘migova 29’ po sličnom principu, domaći sistem PVO, čija su okosnica upravo raketni sistemi i lovačka avijacija, biti značajno unapređen i modernizovan“, rekao je Đorđević za Politku po povratku iz Minska, gde je boravio s premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Prema njegovim rečima detalji vojne saradnje Srbije i Belorusije biće dogovarani od maja, za kada je predviđeno osnivanje zajedničkog tela za saradnju u oblasti odbrane.

Ministar zbog tih detalja, za koje kaže da će tek biti precizirani, nije mogao da odgovori na pitanje koliko će Srbiju koštati remont i modenizacija „bukova“ i „migova 29“.