Mekalister o Srbiji: Nema napretka u slobodi medija

Vesti 28. jan 201700:14 > 00:24
Izvor: N1

Izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju i predsedavajući Spoljnopolitičkog komiteta EP Dejvid Mekalister izjavio je da snažno veruje u slobodu medija i da se u nacrtu njegovog najnovijeg izveštaja o Srbiji izražava žaljenje zato što nije postignut nikakav napredak u toj oblasti.

U razgovoru s novinarima i urednicima Danasa, on je rekao da je s predsednikom Vlade Srbije Aleksandom Vučićem razgovarao o predstojećim predsedničkim izborima i situaciji u regionu, dodajući da su razgovori s premijerom „uvek interesantni“. 

Izvestilac EP za Srbiju ocenio je da će ova godina biti veoma važna za Evropu i svet, imajući u vidu jačanje predstojeće izborne kampanje u pojedinim zemljama, uključujući Nemačku i Francusku i uzimajući u obzir nedavni izbor Donalda Trampa za predsednika SAD.  

Na nacrt rezolucije Dejvida Mekalistera o Srbiji evropski poslanici su podneli 325 amandmana, među kojima su i oni u kojima se izražava zabrinutost zbog nedovoljne slobode izražavanja, kao i zbog položaja nezavisnih tela. Rezolucija o Srbiji naćiće se pred poslanicima EP na zasedanju u martu.

Beograd je, takođe, dobio kritike zbog nerasvetljavanja „slučaja Savamala“, intenziviranja vojne saradnje s Rusijom, nedavnog incidenta u vezi sa slanjem voza u Kosovsku Mitrovicu s natpisom „Kosovo je Srbija“ i prisustva visokih zvaničnika na proslavi Dana Republike Srpske, navodi Danas.

Nemački poslanik i predstavnik EP, koji boravi u dvodnevnoj poseti Srbiji, sastao se i s ministarskom zaduženom za evropske integracije Jadrankom Joksimović, predstavnicima opozicione Demokratske stranke, predsednicom skupštinskog Odbora za evropske integracije Marinikom Tepić i predstavnicima civilnog sektora.