Vulin: Možemo da "rasteramo" migrante s ulica, ali…

Vesti 28. jan 201709:38 > 09:45
Tanjug / Tanja Valič

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin izjavio je da se u Srbiji trenutno nalazi oko 7.000 migranata, kao i da za sve njih ima mesta u centrima širom zemlje.

Gostujući na Televiziji Pink, Vulin je kazao da i pored tvrdnji predstavnika EU, zapadnobalkanska ruta i dalje nije zatvorena.

„Zato smo i doveli vojsku i policiju na granicu, i to sam rekao Zapadu. Imamo oko 6.000 kreveta za migrante, sa hranom, medicinskom i pravnom zaštitom. Možemo napraviti jedan ili dva centra, kao u Idomeniju u Grčkoj, ali naša je strategija da migrante razmeštamo na više manjih lokacija“, kazao je ministar.

Prema njegovim rečima, država bi imala snage da „rastera“ nekih 500 do 600 migranata koji trenutno borave u okolini Glavne železničke stanice u Beogradu, ali se postavlja pitanje „kako bi to izgledalo u svetu“.

„Za razliku od Bugarske, u Srbiji migranti nisu umirali od smrzavanja“, rekao je Vulin dodajući da je među migrantima bilo pojave vaški, šuge i drugih infekcija, ali da su sve bile pod kontrolom srpskih lekarskih službi.

On je najavio da će naredne nedelje u Briselu razgovarati sa evropskim komesarima o migrantskoj zapadnobalkanskoj ruti.

„Mi veoma malo novca izdvajamo iz budžeta za migrante. Tražimo i uglavnom dobijamo međunarodnu pomoć bez koje ne bi uspeli, ali smo rekli u Briselu da Srbija nije izazvala migrantsku krizu i da je neće ni plaćati“, naveo je Vulin.