Bivši funkcioneri i novo zaposlenje: Da li poštuju zakon?

Vesti 28. jan 201718:09 > 18:10
sc

Koliko se poštuje dvogodišnja zabrana zapošljavanja državnih funkcionera u istoj ili bliskoj oblasti, kada prestanu sa obavljanjem funkcije?

Iako je Agencija za borbu protiv korupcije od 2013. do danas u 13 slučajeva odbila da izda saglasnost za zasnivanje poslovne saradnje, u praksi ima i slučajeva kada se bivši funkcioneri, po tom pitanju, ogluše o Zakon.

Bivši ministar privrede. Aktuelni –  v.d. direktora Razvojne agencije Srbije. Ali, Željko Sertić – bar sa stanovišta Agencije za borbu protiv korupcije, koja mu za to nije dala saglasnost – neće biti i nezavisni član Kineske banke. Za izjavu nije bio dostpan, jer boravi u Saudijskoj Arabiji no umesto Sertića za N1 odgovara Razvojna agencije Srbije: „Gospodin Željko Sertić podneće žalbu na odluku Agencije za borbu protiv korupcije. O daljim koracima ćete biti obaveštavani“, naveli su.

Ali, time je ostalo nejasno da li je proces ulaska u UO Kineske banke zaustavljen, dok se o žalbi ne odluči?

Ceo slučaj sporan je zbog Zakona o Agenciji za borbu protiv korupcije koji nalaže da, po prestanku javne funkcije, funkcioner dve godine ne sme da zasnuje radni odnos s pravnim licem, preduzetnikom ili međunarodnom organizacijom u oblasti u kojoj je delovao, bez saglasnosti Agencije.

Ukupno „139 zahteva su podneli za davanje saglasnosti za zasnivanje radnog odnosa posle prestanka javne funkcije i od toga smo mi u 13 slučajeva odbili davanje saglasnosti za zasnivanje radnog odnosa, a u 114 je data saglasnost i imamo tri da su u postupku sada tek“, kaže Verka Atanacković, v.d. direktora Agencije za borbu protiv korupcije.

Pod lupom javnosti uglavnom su bivši ministri, no, njih uglavnom nema na listi onih kojima Agencija nije dala saglasnost za novo zapošljavanje, jer je, tvrde, većini „iscurio“ rok od dve godine po obavljanju funkcije. Stoga su na spisku uglavnom članovi Ministarstava ili drugih državnih institucija.

Kršenje člana 38 zakona, funkcionerima, kao i pravnim licima gde se sporan radni odnos zasniva – uz prekršajni postupak – povlači novčane kazne. Za funkcionere: od 50 – 150.000 dinara, a za samo pravno lice od 200.000 – 2.000.000 dinara. Budžet preduzetnika, recimo, koji je zaposlio nekadašnjeg funkcionera, suprotno zakonu – može biti manji za 100 do 500.000 dinara, koliko kazna iznosi.

U praksi se tako smanjuje mogućnost da se kao bivši „neutralni“ državni funkcioneri uvežu sa onima kojima su mogli da dodele ili ne dodele posao, objašnjava profesor Fakulteta političkih nauka, Zoran Stojiljković.

„To takozvano pravilo pantoflaže smanjuje zonu sukoba interesa i to višestruko, kao i te uvezane koalicije između političkih i privrednih elita, ali i državnih službi. Da je suprotno, to bi bilo kao ona narodna pošalica – da koze ili zečevi čuvaju kupus odnosno šargarepu“, navodi Stojiljković.

Ali i dodaje: Propisi su tu da funkcioneri ne bi padali u iskušenja, iako, kaže, pojedini ih se pridržavaju neko vreme, nakon čega se „podmeste ispod periskopa posmatranja, posao sklope na posredan način ili negiraju da su ranije poslovne prilike zloupotrebili“.