Izvestilac: Nikakav napredak po pitanju slobode medija

Vesti 28. jan 201718:33 > 18:40
N1

Još mesec dana ostalo je do sednice Evropskog parlamenta na kojoj će biti razmatran izveštaj o napretku Srbije na putu ka Evropskoj uniji, a sve su glasnije kritike domaće i strane javnosti na račun ispunjavanja evropskih standarda.

Poslednju je izneo izvestilac za Srbiju Dejvid Mekalister, koji je pohvalio vladu zbog ekonomskih rezultata i odnosa prema izbeglicama, ali i ponovio kritike na račun vladavine prava i slobode medija.

Nerazjašnjeno noćno rušenje u Savamali pod fantomkama, vojna saradnja sa Rusima, voz oslikan freskama koji je Srbija slala na Kosovo, prisutvo najviših državnih zvaničnika na proslavi Dana RS – to je samo deo zamerki Brisela na račun Beograda koje izneo Dejvid Mekalister, izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju.

Tokom posete dnevnom listu Danas on je podsetio da je te probleme istakao u nacrtu izveštaja o Srbiji, o kome će se, uz ogroman broj amandmana, evropski parlamentarci izašnjavati 27. februara. Posebno se osvrnuo na stanje u medijima.

„Snažno verujem u slobodu medija… Ali sve sam već rekao u poslednjem izveštaju o Srbiji u kome sam izrazio žaljenje što nije postignut nikakav napredak u navedenom segmentu u vašoj državi“, naveo je Mekalister.

A u tom nacrtu, objavljenom pre nepunih mesec dana, kaže se:

 „Poslanici Evropskog parlamenta pozivaju srpske vlasti da istraže svaki napad na novinare ili medije, sprovedu potpuno zakone o medijima i obezbede uvid u vlasništvo i finansiranje medija. Izostao je napredak u poboljšanju stanja na polju slobode izražavanja i slobode medija. I dalje se dešava da novinari dobijaju pretnje, zastrašivanje i nasilje“.

Veselin Simonović, direktor Blica, međutim, smatra da Brisel gleda kroz prste aktuelnoj vladi u Srbiji. Oni jedno pišu, drugo govore, a na treći način se ponašaju, smatra Simonović.

„Sadašnja Vlada na čelu sa Vučićem zadovoljava ono što oni očekuju, a to su pregovori s Kosovom, tu se uvek napravi neki pomak, odgovara im njegova politika regionalnog poverenja i onda mogu unutar Srbije da rade i stvari koje inače nisu na evropskom putu ni na evropskom nivou“, naveo je gostujući u Novom danu.

Novinari u Srbiji kažu da su ključni dokazi manjka medijskih sloboda ogledaju u sudskim presudama protiv onih koji se kritički odnose prema vlasti. Antonela Riha navodi da presude protiv NIN-a ili Radija 021 ili gašenje medija, podsećaju na mračne devedesete, kada je vlast drakonskim kaznama gasila dnevne novine ili preuzimala radio i TV stanice, kao što su bili B92 ili Studio B. Riha poziva novinare na solidarnost.

„Kada govorimo o medijima imamo jasan kontinuitet iz vremena devedesetih i ovoga što se sada događa. Ljudi koji su na vlasti, a koji su bili i 90-tih u nekim godinama u samom vrhu vlasti, ponašaju se potpuno isto, to je ono što su oni tada naučili, zanat koji su tada ispekli, dok su bili saradnici Slobodana Miloševića i na taj način se i ponašaju“, ocenjuje Antonela Riha.

Sloboda medija je deo pregovaračkog procesa sa Briselom i to u okviru Poglavlja 10. To poglavlje jedno je od onih u kojima ima veoma malo napretka, pa je trenutno u fazi razmatranja izveštaja o skriningu. Ni u jednom izveštaju ili planu rada ne pominje se mogućnost otvaranja tog poglavlja tokom ove godine.