Đurović: Odluka Trampa podsticaj antiizbegličkim stavovima

Vesti 29. jan 201709:53 > 09:56
Izvor: N1

Radoš Đurović iz Centra za pomoć tražiocima azila izjavio je da je odluka predsednika SAD Donalda Trampa da privremeno zabrani ulazak muslimanskih izbeglica u SAD podsticaj za antiizblegličke stavove i u drugim zemljama.

„Zabrana ulaska muslimanskih izbeglica u SAD je na neki način podsticaj za antiizblegličke stavove koji su se i ranije javljali, pre Trampa. S druge strane, ako Amerika, koja je na neki način zaštitnik izbeglica i migranata, krene ovim putem, jasno je da drugi mogu da se pozovu na ovakav primer“, rekao je Đurović.

On je naveo da se migranti u Srbiji zadržavaju najmanje nekoliko meseci i da zbog toga kriza postaje hronična, kao i da su od zemalja na balkanskoj ruti u najtežnoj situaciji Srbija, Hrvatska i Grčka.

„Pitanje je da li ovakve mere mogu da zaustave priliv migranata, Amerika može da se ponaša ovako pošto je okeanima razdvojena od drugih. Teška je pozicija Srbije, ona nije članica EU, nema jednako pravo glasa kao druge članice. Na jugu zemlje se teško sprovodi sporazum s Makedonijom, teško se kontrolišu migranti i to su razlozi za strah. Ulazi veći broj izbeglica nego što izlazi“, kazao je Đurović.

On je rekao da u Srbiji nema dovoljno mesta za sve i dodao da je centar u Obrenovcu popunjen odmah.

„Nedostaje nam mesta, sistem raspodele i prevoza tih ljudi nije efikasan“, kazao je Đurović i dodao da je procena Centra za pomoć tražiocima azila da se oko 7.000 migranata nalazi u Srbiji, a da mesta ima za 6.000.

On je dodao da kapaciteti moraju da se povećaju da bi se predupredile negativne posledice

„Država ne želi da bude tampon zona i zato ne povećava kapacitete, bitno je da kontrolišemo migrante dok su kod nas, a samim tim i naše građane“, rekao je Đurović.