Ukradene kokoške Srbinu povratniku na Kosovo

Vesti 29. jan 201711:37 > 11:39
Izvor: Freeimages/poooow

Nepoznati počinioci ukrali su trinaest kokošaka iz kokošinca Danila Stepića (58), povratnika u selo Drenovac kod Kline na Kosovu i Metohiji.

Stepić je agenciji Beta rekao da je sinoć posle 22 sata čuo lavež pasa. „Otvorio sam prozor i čuo glasove lopova koji su krali perad iz mog kokošinca. Nisam ih video. Viknuo sam na albanskom jeziku da dolazi policija, a oni su na albanskom psovali i mene i policiju i bacali kamenje koje je palo u blizini kuće“, rekao je Stepić.

On je kazao da je odmah pozvao policiju čija ga je patrola obišla i sinoć pre nego što su ga lopovi pokrali.

Stepić je ocenio da su lopovi verovatno čekali da policija ode.

„Patrola sastavljena od tri Srbina i jednog Albanca brzo je ponovo stigla. Dao sam im izjavu“, rekao je Stepić. On je podsetio da su mu još uvek nepoznati lopovi pokrali kokoške 10. decembra prošle godine.

Rekao je da su mu srpska crkva i pojedini povratnici pomogli da ponovo zapati perad.

U Drenovac se, kako kaže, vratio 2014. godine. U obnovljenoj kući živi sa suprugom i ćerkom koja je student sa prihodima od 8.500 dinara.

„Ovo je vreme otimačine. Lopovi kradu, a vlast ne da ni so, ni šećer. Kad ovako drsko kradu perad, ne znam kako bih sačuvao mehanizaciju da je imam. Niti mi je da ostanem, niti da sve napustim i da odem, a zetovi i dve udate kćeri nas stalno zovu da zbog svega što se događa sve ostavimo i odemo kod njih“, kazao je Stepić.

On je rekao da ima oko 10 hektara zemlje, ali da je obradio samo hektar koji je jesenas poplavila Bistrica, ali da za štetu nije dobio naknadu, iako je podneo zahtev srpskim vlastima za nadoknadu štete.

Predstavnik povratnika u selu Drenovac i član privremenog organa srpske opštine Klina Nenad Stašić rekao je agenciji Beta da je u selu od povratka raseljenih Srba 2011. i 2014. godine bilo više krađa i drugih incidenata ali da počinioci nisu pronađeni.

„Posle krađa peradi u decembru prošle godine policija češće obilazi povratnike u ovom i drugim selima, ali to ne sprečava lopove da i dalje nesmetano i drsko kradu“, ocenio je Stašić.

Prema njegovim rečima, u selu Drenovac pre rata je bilo 110 srpskih domaćinstava sa oko 460 Srba.

On je rekao da je Vlada Kosova uz pomoć donatora izgradila 22 kuće za povratnike i da danas u 12 kuća u selu Drenovac stalno živi dvadeset i četvoro Srba koji su se vratili 2011. i 2014. godine.