Vulin: Obezbeđen smeštaj za sve migrante na otvorenom

Tanjug/AP/Darko Vojinović

U Srbiji trenutno boravi oko sedam hiljada migranata, od kojih je oko hiljadu na otvorenom, a za sve njih je, ukoliko to žele, obezbeđen smeštaj u prihvatnim centrima, izjavio je ministar za socijalna pitanja Aleksandar Vulin.

On je, zajedno sa ministrima unutrašnjih poslova i odbrane, Nebojšom Stefanovićem i Zoranom Đorđevićem obišao prihvatni centar u bivšoj kasarni u Obrenovcu, u kome je smešteno oko 550 migranata, od kojih su polovina maloletnici koji su bez pratnje roditelja.

„Mi smo vrlo odgovorna država. Rekli našim međunarodnim partnerima da ćemo obezbediti 6.000 čvrstih, solidnih kreveta. Ne šatora, kreveta na teritoriji Srbije. Mi smo to uradili. Jedina smo zemlja na balkanskoj ruti koja se doslovce držala svojih obaveza. U Hrvatskoj je bilo obećano 5.000 kreveta, nema ih ni 700, u Sloveniji 9.000, a nema ni jednog“, kazao je Vulin.

„Pitam one koji kritikuju da li smatraju da u Srbiji treba da bude 60.000 – 70.000 migranata, ili onoliko koliko smo se dogovorili“, ukazao je Vulin i podsetio da izbeglice žele u države Evropske unije, a Srbija ih ne može i ne želi zadržati na silu.

Stefanović je rekao da su združene snage vojske i policije u poplednjih šest meseci sprečile više od 20.000 migranata da ilegalno uđu u Srbiju iz Bugarske i Makedonije.

On je pohvalio dobru saradnju sa Bugarskom u oblasti readmisije – vraćanja ilegalnih migranata, dok to sa Makedonijom ide teško.

„Apsolutno možemo da računamo na podršku Evrope da Srbija bude deo projekta readmisije i vraćanja tih ljudi u zemlje porekla“, konstatovao je Stefanović.

On je rekao da mu je posebno drago što je od migranata koje je danas obišao u Obrenovcu čuo da se srpska policija prema njima odnosila pristojno, ljudski i normalno, „za razliku od iskustava u nekim drugim državama“.

Đorđević je poručio da će Vojska Srbije i u narednom periodu, učešćem u zajedničkim snagama na granicama odakle dolaze migranti, biti spremna da odgovori izazovima koji se pred nju postavljaju i da odvrati ilegalne prelaznike.

Šef predsatvništva UNHCR u Beogradu Hans Šoder je pohvalio Vladu Srbije na brizi prema migrantima i uslovima stvorenim u centru u Obrenovcu. On je ukazao i da su neosnovane priče o lošem tretmanu izbeglica na osnovu toga što je njih oko 1.000 napolju, jer je 90 odsto smešteno u prihvatnim centrima.

Šoder je dodao i da je dobro što su se migranti uverili da im prebacivanjem u Obrenovac nije uskraćena sloboda kretanja, od čega su strahovali.

Radoš Đurović iz Centra za pomoć tražiocima azila izjavio je ranije danas da u Srbiji nema dovoljno mesta za sve i dodao da je centar u Obrenovcu popunjen odmah.