Ledostaj od Beograda do Novog Sada

Vesti 29. jan 201712:29 > 12:31
Tanjug/AP/Darko Vojinović

Niske temeperature, nizak vodostaj i nemogućnost transporta leda nizvodno od Beograda uslovili su formiranje ledostaja sve od Beograda pa do nadomak Novog Sada, a razloga za brigu nema, saopštilo je Javno vodoprivredno preduzeće Vode Vojvodine.

Znatnijeg povećanja vodostaja nema, što znači da nema ledenih barijera i da voda ispod leda nesmetano teče, navodi se u saopštenju za javnost.

Dodaje se da su mađarski ledolomci „Sečenji“ i „Sedmica“ iz Beograda krenuli uzvodno probijanje koridora prema Novom Sadu, ali je trenutno teško proceniti koliko će im trebati vremena da prođu denicu dugu 60 kilometara, na kojoj bi trebalo da naprave koridor širok oko 50 metara.

Navodi se da je jutros na delu Dunava od Novog Sada do Slankamena, umesto redovne, uvedena vanredna odbrana od zagušenja ledom, dok je na deonici od Bogojeva do Starog Sela, umesto vanredne, sada redovna odbrana.

Trenunto se vanredna odbrana sprovodi na 89 kilometara Dunava, a redovna na 644 kilometra Dunava, Save, Tise i banatskih vodotoka, piše u saopštenju.