Ministar: Remont ruskih letelica koštaće 185 miliona evra

Vesti 29. jan 201716:18 > 17:27
Tanjug/ DIMITRIJE GOLL

Ministar odbrane Zoran Đorđević izjavio je da još nije poznata vrednost vojne donacije iz Belorusije a da će modernizacija i remont 10 letelica iz Rusije koštati Srbiju 185 milona evra.

On je u Obrenovcu rekao novinarima i da očekuje da posao sa Belorusijom bude realizovan pod povoljnim uslovima, prenelo je Ministarstvo odbrane na svom sajtu.

„Radna grupa tek treba da zaseda i da se vidi šta će konkretno od naoružanja i vojne opreme doći u Srbiju, odnosno da se vidi šta beloruska strana može da remontuje, a očekujemo da će to biti pod povoljnim uslovima“, rekao je on.

Đorđević je podsetio da će „što se tiče naoružanja i vojne opreme iz Rusije, modernizacija i remont svih 10 letelica koštati 185 miliona evra“.

Belorusija će Srbiji pokloniti raketne sisteme protivvazdušne odbrane (PVO) tipa „buk“ i avione „mig 29“, s tim da će Srbija platiti njihov remont i modernizaciju, izjavio je nedavno Đorđević, po povratku iz Belorusije.

„Reč je o dva diviziona sistema ‘buk’ i osam ‘migova 29’ koji bi trebalo da Srbiji budu isporučeni tokom naredne godine, čime će, uz rusku donaciju ‘migova 29’ po sličnom principu, domaći sistem PVO, čija su okosnica upravo raketni sistemi i lovačka avijacija, biti značajno unapređen i modernizovan“, rekao je Đorđević tada za Politiku.

Posle posete Moskvi 23. decembra prošle godine premijer Aleksandar Vučić je izjavio da će, pored ostalog, Vojska Srbije šest lovačkih aviona Mig-29 iz Rusije dobiti besplatno, a da će biti plaćena samo modernizacija i novo naoružanje koje će, nakon toga, te letelice moći da koriste.