Jovanović na HRT: Ono što se desilo CG upozorenje Vučiću

Vesti 29. jan 201718:03 > 18:18
Tanjug/Tanja Valič

Predsednik Liberalno demokratske partije (LDP) Čedomir Jovanović izjavio je da se Srbija nalazi u opasnom trenutku u kojem premijer Aleksandar Vučić mora da se odluči na kojoj će stolici sedeti i da su zato važni predstojeći predsednički izbori.

„Rusija igra užasnu ulogu na našem prostoru ne samo sada, već od 5. oktobra… Ovo je jako opasan trenutak za Srbiju i ono što se desilo u Crnoj Gori bilo je samo poslednje otvoreno upozorenje (Aleksandru) Vučiću“, rekao je Jovanović u emisiji „Nedjeljom u dva“ na Hrvatskoj radioteleviziji.

Upitan o srpskoj politici sedenja na dve stolice, Jovanović je odgovorio da je gotovo s takvom politikom i da Vučić mora da odluči, pa su zbog toga predstojeći izbori važni, ali i komplikovani.

„Tu se ne radi samo o ličnom izboru Vučića već i orijentaciji čitave zemlje“, ocenio je Jovanović.

On je rekao da će Vučić „morati da se kandiduje na predsedničkim izborima“, a da će ako do toga ne dođe, kandidat vlasti biti osoba koju on podrži, odnosno da to može da bude samo Tomislav Nikolić.

Jovanović je rekao da postoje tri ključna razloga zbog kojih, kako je rekao, Nikolić ne sme da ostane na mestu predsednika Srbije.

„Nikolić u drugom mandatu je Nikolić koji ima obavezu da potpuno zaustavi Briselski sporazum, on je u drugom mandatu brat Mileta iz Banjaluke i nema ništa od ozbiljnog rešavanja problema u BiH i Nikolić u drugom mandatu je Nikolić koji će ojačati veze Srbije s Rusijom“, ocenio je Jovanović.

„Ploča u Jasenovcu greh i prema Hrvatskoj“

Upitan o odnosima između Srbije i Hrvatske, lider LDP je odgovorio da ne misli da su lošiji nego ranije.

„To je vrsta emocionalnog daltonizma i sve što je lepo prolazi, ostaje samo ono što je ružno. Ja sam stekao sjajne prijatelje ovde… Zvezda igra najbolju košarku u Evropi, a u dresu Agrokora, Željko Joksimović u hramu vaše kulture radi novogodišnji koncert, Balašević puni dvorane. Ne može jedna bananica da gurne sve to u drugu strane, barem ne meni“, naglasio je Jovanović.

Upitan kako je došlo do toga da danas u Jasenovcu postoji spomen-ploča s uklesanim ustaškim pozdravom „Za dom spremni“ i da je u Srbiji rehabilitovan četnički vođa Draža Mihailović, Jovanović je odgovorio da je ploča u Jasenovcu „strašan greh prema Hrvatskoj, a ne samo prema srpskom narodu“.

„Vi niste ustaše, iako toga ima ovde i ne može se to negirati, ali ekstremna desnica postoji u celom svetu“, odgovorio je Jovanović.

On je dodao da je problem i u Srbiji i da je to desnica koja kada želi doći do izražaja, onda je bliže levici od sindikata.

„Iza svega stoji beda“, ocenio je Jovanović.

On je rekao i da ga ne plaši premijer Hrvatske Andrej Plenković, jer ne misli da je on pretnja bilo kome, već da ga više plaše „neki drugi političari neznanjem i glupostima koje izgovaraju“.