Izbori: Čeka se jedno ime, sve veće šanse da to bude Vučić

Vesti 29. jan 201718:53 > 19:08
N1

Raspisivanje predsedničkih izbora i zvanične kandidature tek se očekuju, ali skoro sva imena onih koji će na njima učestvovati se praktično već znaju. Ostalo je samo da svoje kaže i vladajuća koalicija, koja bi pre nego što izađe s kandidatom trebalo da se dogovori hoće li iza njega stati baš sve stranke iz Vlade.

U petak uveče o tome su počeli i pregovori između SNS-a i SPS-a.

U predsedničkoj trci čeka se još jedno ime. Ono koje će predložiti vladajuća koalicija. O sastanku naprednjaka i socijalista na kojem je bilo reči i o tome, u SNS zasad ne žele da govore.

„Nikakav zaključak nije donet, razgovori se nastavljaju, prvo ćemo naravno, ja mogu da kažem što se tiče SNS – mi doneti odluke na našim stranačkim organima, a onda razgovarati o svemu drugom“, rekao je Nebojša Stefanović.

Predsednik SPS-a Ivica Dačić, bio je konkretniji, kada je u pitanju mogući zajednički predsednički kandidat.

„Jedinstven stav svih na sastanku (u petak), a tu su bii i funkcioneri SPS-a i zamenik predsednika JS, jeste da to bude Vučić. Ako kandidat bude neko ko ne može da pobedi u prvom krugu, onda mi kao stranka nemamo dovoljno razloga da kažemo da nećemo imati svog kandidata“, poručio je Dačić.

Stefanović, nije želeo da komentariše Dačićevu izjavu, ali ni da se izjašnjava o tome koga bi podržao.

Na pitanje za koga je lično – za Vučića ili Nikolića, kaže: „Ja se ne izjašnjavam, osim pred stranačkim organima, ne mislite valjda da ću pre nego što razgovaram sa svojim stranačkim kolegama da podelim sa medijima, pa to bi bilo neozbiljno“.

Bojan Klačar iz Centra za slobodne izbore i demokratiju, ocenjuje da je sastanak vladajuće koalicije očito strategija da na izborima u prvom krugu pobedi njihov zajednički kandidat. Kaže da su sve veće šanse da to bude baš Aleksandar Vučić.

„Mi do ovog momenta nismo čuli nijednog stranačkog funkcionera ni u SNS-u ni u SPS-u, koji je na neki način pozvao ili promovisao da Tomislav Nikolić bude taj kandidat, niti vidimo da SNS radi bilo šta sa njegovim rejtingom. I ja nemam dileme da bi u tom slučaju SPS u potpunosti stao iza Aleksandara Vučića i verujem da će odluka o zajedničkom nastupu da bude više nego izvesna, jer su i SPS i SNS pokazali za kratko vreme saradnje da nemaju suštinskih razlika oko nekih najkrupnijih političkih odluka“, kaže Klačar.

Baš zbog toga Klačar je uveren da bi dve stranke verovatno sarađivale i na parlamentarnim izborima. Za sada nema najave da li će ih biti.